Olvasási idő: 2 perc

Varázslatos világ elevenedett meg a miskolci KP-s diákok előtt, hiszen eredetiben láthatták Hieronymus Bosch németalföldi festő szürreális, különös és egyben hátborzongató képeit Budapesten, a Szépművészeti Múzeum időszakos kiállításán.

Nagy várakozással indultunk a kiállításra, hiszen nem minden nap találkozhatunk egy ilyen világhírű festő alkotásaival. Bosch élete egyébként is nagy talány, nem tudni, ki is volt valójában ez a jeles holland festő. Talán soha nem hagyta el szülővárosát, ’s-Hertogenbosch-t, mégis felvette a város nevét, mint abban a korban oly sokan, utalva arra, mely városból való az illető. Vannak-e leszármazottai vajon, vagy valóban nem született gyermeke? Csak találgathatunk a fenti kérdéseket illetően.  De nemcsak életét fedi jótékony homály, művei közül is csupán néhány alkotása maradt ránk.

Bosch képi világa lenyűgöző, megdöbbentő, felemelő és egyben ördögi – mondták el véleményüket diákjaink a művekről. Egy-egy alkotás előtt hosszú ideig elidőztek, hogy újabb és újabb figurákat, részleteket fedezzenek fel. A mozgalmas vásznakon kibontakozó különleges teremtények, a fő bűnök és gyönyörök motívumait megelevenítő félig ember, félig állat keveréklények megmozgatták a fiatalok fantáziáját is. Megtekinteni egy valódi Bosch festményt káprázatos misztérium, lebilincselő örök élmény.  KáPésaink is így érezték!