Olvasási idő: 5 perc

Az idei őszi szemeszterben harmadik alkalommal került megrendezésre az MCC Középiskolás Programjának szakmai képzési napja.

Az idei őszi szemeszterben harmadik alkalommal került megrendezésre az MCC Középiskolás Programjának szakmai képzési napja.

A délelőtt folyamán Dr. Ferkelt Balázs (BGE - Külkereskedelmi Kar, Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék) Mi lesz veled, EURÓpa?- az euró húsz éve és jövője című gondolatébresztő előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A délután folyamán több, párhuzamosan futó program közül választhattak diákjaink. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Reklámok: Csak tudatosan!' című foglalkozásán 20 résztvevő diákunk játszva és beszélgetve fedezhette fel, hogyan is működik a minket körülvevő marketingkommunikációs világ, hogyan hatnak ránk a reklámok, és mennyit változtak az elmúlt évtizedek során. Mindemellett az MCC budapesti épületében a diákok érdeklődésüknek megfelelően több témában is választhattak maguknak délutáni programot: voltak, akik a pénzügyi ismereteiket bővíthették a Pénziránytű Alapítvány tréningjein, vagy épp a prezentációkészítés trükkjeit leshették el Orosz Bencétől, a Case Solvers trénerétől egy kis csoportos foglalkozás keretein belül, de lehetőségük volt arra is, hogy megismerkedjenek a tudatos jelenlét fogalmával, és ízelőt kapjanak a mindfulness érzésből.

A szakmai napot Dr. Borvendég Zsuzsanna A magyar titkosszolgálatok működése és feladata a hidegháború idején című izgalmas előadása zárta.

A novemberi hétvégénkről Farkas Péter Márk KáPés diákunk készített élménybeszámolót:

"A novemberi KáPé hétvége számomra már sokkal hamarabb elkezdődött, mint annak a kijelölt időpontja lett volna. Miután megkaptam a regisztrációs kérdőívet, azonnal jelentkeztem, és onnantól már lélekben a Collegiumban voltam.

A KáPénteken minden alkalommal lehetőségünk adódik megismerni közelebbről is rengeteg új, nagyszerű embert. A közös társasjáték partik és a késő estig tartó beszélgetések összehozzák a csapatot.

Most sem kellett csalódnom a szombati programokban, ugyanis az előadók mindig megtalálják a közös hangot a diákokkal, ezáltal egy jó hangulatú prezentációt teremtenek, rengeteg hasznos tudással megspékelve.

A délelőtti előadáson dr. Ferkelt Balázs vezetett be minket a pénz világába, azon belül is az Euró birodalmába. A meghívott vendég stílusa olyannyira érdekes és figyelmet megragadó volt, hogy bizton állíthatom, azokat is lekötötte, akiket esetleg nem hoz lázba ez a téma. A délelőtti közös program vége felé már lassan bejárta a levegőt a pizza illata, és akiben még felmerült bármi kérdés a prezentációval kapcsolatban, az bátran feltehette azt a tanszékvezető úrnak a közös ebéd alatt is.

A délután folyamán még több ismeretre tehettünk szert a pénz, a reklámvilág, a prezentációkészítés és a mindfullness terén. Lehetőség volt egy külső helyszíni programon, a „Reklámok: Csak tudatosan!' című játékos múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt venni Németh Ádám múzeumpedagógus jóvoltából. Jómagam Turi Bálint színész beszédtechnika-fejlesztő és improvizációs programján vettem részt egy nyolcfős csoportban. Megtanultunk néhány improvizációs trükköt és non-verbális jelet, amelyeket hasznosítani is tudunk a való életben, és amelyek segítségével könnyebben tudunk kapcsolatot létesíteni más emberekkel, jó hangulatot teremthetünk egy közösségben. Egyik legnagyobb élményem, hogy a foglalkozás előtt szinte teljesen zárkózott, csöndes diákokból három óra után milyen felengedett, összetartó társaság lett. A nap végén a többi csoport Dr. Borvendég Zsuzsanna „A magyar titkosszolgálatok működése és feladata a hidegháború idején” című előadását hallgathatták meg.

Mindig hatalmas élmény részt venni a KáPé hétvégéken. A levegőben terjed a tudás, a jókedv és ebédidőben a pizza illata is. Örömmel tölt el, hogy ennek a közösségnek a részese lehetek!"

(Farkas Péter Márk, Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, Sopron)

 A részletes program ide kattintva érhető el. A fotókat készítette: Bánszegi Rebeka