Olvasási idő: 3 perc

A szegedi MCC hétfőn tartotta meg a központ első könyvbemutatóját, melynek keretein belül Veszprémy László Bernát és Tárik Meszár beszélgettek a Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című könyv kapcsán. Az előadás középpontjában az elmúlt évek antiszemita atrocitásai álltak, kiemelt hangsúlyt fektetve a nyugat-európai régiókra.

2021.11.15-én hétfőn a szegedi MCC képzési központjában megrendezésre került a Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című kötet bemutatója, mely az MCC Press kiadásában jelent meg. Az előadás keretein belül Veszprémy László Bernát, a mű szerzője, valamint Tárik Meszár, a Migrációkutató Intézet kutatója beszélgettek a mű tartalmáról, valamint a témához kapcsolódó tapasztalataikról. A bemutatót Varga Márk, az SZTE gazdaságinformatikus szakos hallgatója, az MCC diákja moderálta.

A könyvbemutató során a közönség egy teljesen új perspektívából hallhatott az arab világról és annak kultúrájáról. Szó esett többek között arról is, hogy a nyugati kultúrába érkező bevándorlók legtöbb esetben nem saját akaratukból hagyják el hazájukat, sokkal inkább az ott kialakult ínséges, háborús helyzetek miatt. Kiemelt téma volt a beszélgetés során a kulturális különbségek felismerése és az asszimiláció. Tárik Meszár elmondta, hogy több esetben megfigyelhető, hogy a nagyvárosokból érkező határátlépők sokkal könnyebben integrálódnak a nyugati társadalomba, mint azok, akik vidéki kisvárosokból jönnek.

A könyv taglalja még a holokauszt-oktatás témáját is. Fontos kiemelni Veszprémy László Bernát az előadáson elhangzott mondatát: "Nem általánosítok abban a tekintetben, hogy minden egyes muszlim ember antiszemita lenne." A szerző kutatásai és további felmérések szerint Hollandiában tömegesen jelentik azt a tanárok, hogy a muszlim, arab és török diákok agresszívan válaszolnak a holokauszt-oktatásra, valamint a szülők is felháborodnak, ha a zsidók áldozatként jelennek meg a tankönyvekben.

Az előadáson szó esett még a migráció politikai vonatkozásairól, hatásairól, céljairól, valamint a bevándorló pártok sikerességi rátájáról. A moderátor utolsó kérdése a kontinens demográfiai összetételére irányult az elkövetkező 100 év tekintetében. A mű szerzője elmondta, hogy bizonyos felmérések nem derűlátók a témával kapcsolatban, könnyen megeshet, hogy nem kell 100 év távlatában gondolkozni, elég lehet pár évtized, hogy jelentős demográfiai átalakulás jöjjön létre.