Olvasási idő: 2 perc

A nem megfelelően kezelt ideológiai és világnézeti eltérések vezethetnek a szakadáshoz.


Mi vezet ahhoz, hogy egy tagállam kilépjen az Európai Unióból? - ennek a kérdésnek a minden aspektust kimerítő megválaszolására fűzte fel előadását dr. Paul Gilfillan, az MCC Visiting Fellowship programjának vendégoktatója a debreceni MCC képzési központjában. A Brexit többek között azt is jelzi, hogy olyan mély problémák vannak a rendszerben, amelyek egyedüli megoldása egyes esetekben csak az adott tagállam kilépésével végződhet. Mivel ezek a problémák nem lettek megoldva a Brexit bekövetkeztével, továbbra is fontos tudni és beszélni róluk.

A témakör megvizsgálásához muszáj visszanyúlni a kezdetekhez és ahhoz, hogy mit is jelent az Európai Unió az emberek számára - világított rá az előadó. Az európai egység az 1930-1940-es évek szülötteinek egy újabb világháború megelőzésének biztosítéka, míg az 1950-1960-as évek gyermekei számára egy út a jólét felé. De mi a helyzet a '70-es '80-as évek szülötteivel és az azóta született generációkkal? Itt egy fokkal már összetettebb a kérdés, de összefoglalva az egyén, a család és a nemzeti-kulturális örökség védelme az, ami napjaink középkorú és fiatal felnőtt polgárait egyaránt mozgatja. 

"Véleményem szerint a probléma az ideológiai és világnézeti alapokon nyugszik. Konzervatív szempontból a hiba a liberális oldal képviselőjinek túlnyúlása, valamint a tekintélyelvű imperialista nyugat-európai liberalizmus kérdése, amelyet a konzervatív EU-tagországokra is rákényszerítenek. Míg ezzel szemben liberális szempontból az EU beavatkozik a tagállamok ügyeibe, ahol azok elutasítják a liberális EU kötelességének érzi, hogy saját értékeinek megóvása érdekében beavatkozzon azon tagállamok ügyeibe, ahol úgy ítélik meg, hogy nem kap elég teret a liberális demokratikus politika" - osztotta meg véleményét dr. Paul Gilfillan.