Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium november 2-i Szülők Akadémiája programjára pszichológus szakembert hívott vendégül. Sárkány Dominik a teljesítmény támogatásának lehetőségeit mutatta be az érdeklődő szülőknek az MCC székesfehérvári központjában. A „Távolabbra láttam, mert óriások vállán álltam” newtoni idézet volt az előadás címe, amely jól példázza a szülői támogatás fontosságát akkor, amikor a fiatalok testi, gondolati, érzelmi változásokon mennek keresztül, miközben az életben is fontos célok, teljesítmények állnak előttük.

A pszichológus szakember arról szólt a szülőknek, hosszútávon hogyan támogathatják a fiatalokat mentális ellenállóképességük fejlesztésében és pszichológiai jóllétük megőrzésében – a nehéz időszakokban is. Beszélt a különböző motivációs módok előnyeiről és hátulütőiről, de remek tippeket kaphattak a szülők arra vonatkozóan is, hogyan közeledhetnek minél eredményesebben gyerekeikhez. Az óriások – jelen esetben szülők – feladata nem könnyű, a bőségbe született, azonnalisághoz szokott, megannyi ingerrel körülvett gyerekekhez gyakran speciális csatornákon vezet a hatékony kommunikációs út. Számos módszer és gyakorlati tanács mellett a „mi volt ma az ebéd” típusú kérdések alternatíváinak tárházával térhettek haza a szülők és nagyszülők, avagy az „óriások”. 

Az MCC berkein belül nemcsak a gyerekek tudásbeli fejlődése, de érzelmi támogatásuk is fontos szerepet játszik – ehhez pedig fontos, hogy szüleik eszköztára is megfelelő legyen és a generációs különbségek ellenőre támaszt tudjanak nyújtani a fiatal tehetségeknek.