Olvasási idő: 2 perc

A Budapest Lectures legutóbbi alkalmán a rendszerváltást követő médiapiaci változásokról beszélgettek meghívott panelistáink.

 A Budapest Lectures legutóbbi alkalmán a rendszerváltást követő médiapiaci változásokat tárgyalták az esemény résztvevői.

A vasfüggöny leomlását és a rendszerváltást követően a közép-kelet európai országok médiapiaca jelentősen megváltozott. A nagy nyugat-európai vállalatok könnyedén meghódították az újonnan megnyílt, kevésbé szabályozott piacot. Az 1990-es évektől kezdődő átalakulásban játszott kulcsfontosságú szerepüket gazdasági, kulturális és politikai tényezők befolyásolták. Az érintett országok némelyike üdvözölte ezeket a befektetéseket vagy éppenséggel profitált belőlük, mások viszont úgy vélték, hogy a nyugati tőke káros hatást gyakorol a sajtószabadságra.

Vajon mindez valós változást és egyensúlyt hozott az információs térben vagy csupán a hajdani szovjet-kommunista szereplőket illették új névvel? Szükséges-e egy országnak a ‘nemzet hangját’ megóvni a piaci erőkkel szemben? A média a politika része vagy pusztán annak külső megfigyelője? Kinek a felelőssége a médiapluralizmus biztosítása? Milyen szerepe van napjaink demokráciájában a médiának?

Vendégeink voltak:

  • Lukáš Kovanda cseh közgazdász, író, a Czech Fund vezető közgazdásza
  • Łukasz Warzecha lengyel újságíró, politikai kommentátor, Do Rzeczy magazin
  • Szalai Zoltán lapigazgató-főszerkesztő, Mandiner

 A beszélgetés moderátora Surjányi Fanni, az MCC kutatási igazgatója volt. 

Fotók: Gyurkovits Tamás, MCC