Olvasási idő: 3 perc

Az AUKUS megállapodás jelentőségéről volt szó a székesfehérvári Mathias Corvinus Collégium első őszi előadásán. Tenczer Ádámtól, a téma avatott kutatójától választ kaphattunk arra, hogy hogyan befolyásolja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália között létrejött nukleáris technológia átadásáról szóló egyezmény a csendes-óceáni térség biztonságát, valamint arra is, hogy miért hagyták ki az együttműködésből az amerikaiak számos szövetségesüket?

Tenczer Ádám, a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Kapcsolatok kutatója szerint az angolszász országok közötti kohézió erősebb, mint az euro-atlanti együttműködés.

Első és legfontosabb érve erre a Covid-járvány kellős közepén, 2021. szeptember 15-én aláírt un. AUKUS megállapodás, ami mélységesen felháborította Franciaországot és Kínát. Az AUKUS keretében az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália között jött létre első lépésben egy haditengerészeti megállapodás, ami később kiberbiztonsági és egyéb elemekkel is bővült.

Míg az Európai Unió átfogó, sokszereplős nemzetközi multilaterális megállapodásokban gondolkodik, addig az Egyesült Államok ezt csak az elmélet szintjén fogadja el és legszorosabban az angol nyelvű világgal szövetkezik. Washington sokkal nagyobb hajlandóságot mutat a kevesebb résztvevőt számláló, és hatékonyabban működtethető, úgynevezett minilaterális együttműködések létrehozására.

Az AUKUS együttműködés elsődleges célja az ausztrál haditengerészet nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal való felszerelése. Az együttműködés 2040-ig legalább egy bevethető ausztrál atomtengeralattjáró csatasorba állítását irányozza elő.

A következő 18 évben tehát az ausztrál kormánynak meg kell teremtenie az üzemeltetéshez szükséges infrastrukturális feltételeket, ideértve a nukleáris hajtóművek szereléséhez használt berendezéseket, a nyersanyag utánpótlási terveket, és nem utolsó sorban a megfelelően kiképzett legénységet. A végső cél, összesen nyolc bevethető nukleáris meghajtású tengeralattjáró hadrendbe állítása. Az AUKUS egyezménnyel létrejött trilaterális megállapodás egy hosszútávú együttműködést követel meg, aminek évtizedes távlatban lesznek érzékelhető katonai eredményei. Politikai értelemben viszont már most is kézzelfogható hatásai vannak. A nukleáris meghajtású tengeralattjárók építésére vonatkozó technológiacsere ugyanis nem minden. A mesterséges intelligencia, kiber- és kvantumtechnológia területeire is kiterjednek az együttműködés keretei. Az ilyen és ehhez hasonló hightech információhoz való hozzáférés kulcsfontosságú.

Tenczer szerint az AUKUS-egyezmény legfontosabb geopolitikai célja Kína növekvő katonai potenciáljának térségbeli ellensúlyozása. Kérdéses azonban, hogy milyen mértékben lesz képes a három ország közötti egyezmény visszatartó erővel szolgálni a kínai terjeszkedési igényekkel szemben.