Olvasási idő: 3 perc

Világjárvány, háború, digitalizáció – három olyan meghatározó tényező, ami többek között befolyásolta az idei országgyűlési választások kampányát, amelynek különlegességeiről, kommunikációjáról és a lehetséges kimeneteléről is beszélgettek a meghívott politológusok a miskolci MCC-ben.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Pócza Kálmán, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának műhelyvezetője és Hajdú András, az iskola kutatótanára volt a rendezvény vendége, akiket Fekete Sándor politológus, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományi Intézetének adjunktusa, az MCC Vitaakadémiájának munkatársa kérdezett a közelgő választások lefontosabb kérdéseiről.

A COVID-járvány és a háború kitörése is nagyban befolyásolta az idei kampány hangvételét és dinamikáját – vélik a szakemberek. Nagyon komoly kihívást jelentett a járvány mind a két oldalnak a korábbi ciklusokhoz képest.

Hajdú András szerint, ha egy külső sokk éri a társadalmat – ilyen a járvány vagy a háború is –,  a stabilitás igénye nagyon magas, a társadalom a hatalmon lévőtől várja a megoldást, a kormánypártok támogatottsága ilyenkor mindig nő. A biztonság és a béke megőrzése rendkívül kiemelkedő szerepet kapott az elmúlt időszakban, és ez meghatározta a kampány kommunikációját is. A járvány kapcsán megjegyezte, hogy bár korábban is nagy szerepet töltöttek be a digitális felületek a kampányok során, ezek most még hangsúlyosabbá váltak, háttérbe szorítva a személyes, interaktív eseményeket.

Kiszelly Zoltán úgy véli, az ország vezetésének járványkezelési stratégiája biztonságérzetet keltett az emberekben, és ez növeli a bizalmat a kormány iránt a szomszédban zajló háborús konfliktussal kapcsolatban is.

A választások kommunikációja kapcsán Pócza Kálmán kiemelte, hogy egy kampánynak egyszerű, jól érthető üzeneteket kell megfogalmaznia, amik a társadalom minden rétegéhez eljutnak, és ebben a kormánypárt részéről profizmust tapasztalhattunk a kampány során, míg az ellenzéknél számos kommunikációs hibát felfedezhettünk, amiket a másik fél könnyen ki is használt.

A beszélgetés során szó esett az egyes országok eltérő politikai kultúrájáról és magáról a politikai vitakultúráról is. A szakemberek egyetértettek abban, fontos, hogy tudjunk egymással vitázni, hiszen demokráciában élünk, és nagyon jó, hogy az MCC erre számos alkalmat biztosít, így a fiataloknak lehetőségük van több szemszögből is megismerni egy-egy témát vagy problémát.