Olvasási idő: 3 perc

Az Erdélyi Politikai Iskola online képzéssorozata május 12-én ért az utolsó alkalmához, amelyen Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere volt a vendég.

Az Erdélyi Politikai Iskola tavaszi online képzéssorozata május 12-én érkezett az utolsó alkalmához.

Május 5-én Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere tartott webináriumot, melyet a diákok által korábban elküldött kérdések alapján épített fel. Így került szóba többek között az, hogy mi a sikeres városvezetés titka, milyen stratégiát dolgozott ki a meghívott előadó annak érdekében, hogy a fiatalokat a szülővárosukban, Sepsiszentgyörgyön tartsa, és hogy milyen városfejlesztési intézkedések, beruházások szerepelnek a jövőbeni tervei között. Előadásának második felében pedig kifejtette, hogy szerinte mik azok a tulajdonságok, amelyekkel egy leendő politikusnak rendelkeznie kell, továbbá hogy mit javasol azoknak, akik ezt a pályát szeretnék választani.

Egy héttel később, május 12-én, Antal Lóránt szenátor volt a képzés előadója, aki Covid vagy Co(weed), az az valóság vagy illúzió? címmel tartott előadást diákjainknak. Antal Lóránt először a román parlament működését mutatta be, majd pedig saját parlamenti tevékenységét, de szó esett még a járvány eddigi, Romániára vetített gazdasági hatásairól is. Bár az előadó nem foglalt állást a címben meghatározott kérdésben, de a számok, a járvány történetének napi lebontása és a korábbi járványok bemutatása gondolatébresztő volt a résztvevők számára.

A webináriumok között egy videót is kaptak a képzésben résztvevők, amelyben Nagy-Csomor András, az MCC jog szakirányos hallgatója beszélgetett Gubík Lászlóval, a Via Nova elnökével a felvidéki magyarság helyzetéről. Gubík László az elmúlt harminc évre visszamenőleg foglalta össze a Felvidék politikatörténetét, majd a jelenlegi helyzetet, illetve a jövőben várható történéseket. Az előadásnak köszönhetően a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző és az Erdélyi Politikai Iskola diákjai betekintést nyerhettek más elcsatolt terület helyzetébe, tanulva az ottani magyar kisebbség hibáiból és sikereiből.