Olvasási idő: 2 perc

„A bajorországi és hesseni tartományi választások után - a CDU pártkongresszusa előtt. Merre tart Németország?” című beszélgetés.

„A bajorországi és hesseni tartományi választások után - a CDU pártkongresszusa előtt. Merre tart Németország?” címmel tartott közös szervezésben kerekasztal-beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium, a Hanns-Seidel-Stiftung, a Konrad-Adenauer-Stiftung és a Polgári Magyarországért.

A beszélgetés témáját azok a németországi politikai viták adták, amelyeket az elmúlt hetekben a bajorországi és a hesseni tartományi választások eredményei határozták meg. A választásokon a német szövetségi kormányt alkotó pártok jelentős veszteségeket szenvedtek el. Politikai elemzők azt feltételezik, hogy a szavazók döntését a szövetségi politika témái befolyásolták. Egyesek szerint a választások jelzésértékűek voltak a német politikai rendszer megváltozása tekintetében. A beszélgetés fő célja volt arra a kérdésre válaszolni, hogy az Európai Unió egyik legfontosabb országa milyen irányba fog változni. Az eszmecsere központi témája a német pártrendszer alakulása, továbbá a CDU/CSU várakozásai az európai parlamenti választásokkal, valamint a közelgő CDU-pártkongresszussal kapcsolatban volt.

A beszélgetés résztvevői:

  • Dr. Katja Leikert, a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese
  • Katrin Staffler, a német szövetségi parlament európai ügyekért felelős bizottságának tagja
  • Dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter

A beszélgetést Dr. Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója moderálta.

Az eseményről ITT olvashatnak részletes beszámolót.