Olvasási idő: 3 perc

Az MCC-Mindset Pszichológia Iskola diákja, Kristóf Hanna Emília beszélgetett április 28-án Kiss Gergellyel. A jogász végzettségű élsportoló nemcsak háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, de világbajnok, Európa-bajnok, Világliga- és Euroliga győztes is. Az előadás során szó esett a sportolói karrier szépségeiről, nehézségeiről, a szülői példamutatásról, mentorokról és arról, hogy mi magunk hogyan válhatunk példaképekké.

Az előadás kezdetén Kiss Gergely gyermekkoráról mesélt: a vízilabdázó önmagát szorgalmas diákként írta le, céltudatosságának köszönhetően hamar tudta, élsportoló és jogász lesz. A szülei támogatása, a meleg családi környezet nagyban hozzájárult karrierjének alakulásához. Már 15 évesen a profik között játszott, ami miatt hamar fel kellett nőnie, szenvedélyes sportszeretete azonban vitte tovább az úton.

Pályafutása kezdeti szakaszán lehetőséget kapott, hogy Nápolyban játsszon, ahova Valkay Anna, - aki mára már a felesége - is vele tartott. Gergely áhítattal mesélt Ancsa áldozatairól, amiket érte és családjukért hozott meg az évek során. A sportoló Olaszország után levelezőn kezdett el az egyetemen jogot tanulni, ami a sok edzés és mérkőzés mellett áldozatokkal járt.

A beszélgetés során Kiss Gergely mesélt a 37 éves karrierje alatt megismert edzőiről és mentorairól, akik közül néhányat név szerint is megemlített: Kemény Dénes szövetségi kapitányról megtudhattuk, hogy a dicséret volt a legfőbb motivációs eszköze a szokásos sportedzők „üvöltözése” helyett. Emellett emberként tekintett a csapattagokra, akikkel közvetlen, támogató kapcsolatot ápolt. Szó esett még Benedek Tiborról is, akit Gergely fantasztikus csapatkapitányként írt le. Szerinte Tibor mindig azt kereste a vízilabdában, hogy hogyan lehet egyre jobb és jobb, ez a mentalitás kulcsfontosságú lehet a sportkarrier szempontjából. Kiss Gergely: Életem a játék című könyvéből több jelentős edzőről és mentorról is olvashatunk.

Szó esett még a mérkőzéseken megjelenő szurkolók szerepéről sportpszichológiai szempontból is. A vízilabdázó elmesélte, hogy gyakran libabőrösen ment az arénába, ahol magyar szurkolók ezrei őrjöngve várták a csapatot. Azonban kiemelte, fontos, hogy az ember alázattal "megmaradjon a földön" és ebben a csapattársakkal mindig segítették egymást.

Most háromgyermekes családapaként igyekszik helytállni, miközben rendszeresen előadásokat tart, sportterületen tanácsadó és a Nagy Sportágválasztó eseménysorozat szervezőjeként tesz azért, hogy a gyerekek és a családok mindennapjainak részévé váljon az aktív sportolás.

Köszönjük Gergelynek a színes és izgalmas beszélgetést és azt, hogy elfogadta a meghívásunkat az MCC-Mindset Pszichológia Iskolába!