Olvasási idő: 4 perc

A kezdődő KP toborzás kapcsán partnertalálkozóra hívtuk a szolnoki gimnáziumok érdeklődő tanárait múlt héten. Az esemény gyakorlati jellegéből adódóan kislétszámú csoportokban dolgoztak a résztvevők.

Bernáth Orsolya képviselet-vezetői megnyitója után Csizik Renáta, az MCC KP szolnoki régiókoordinátora mutatta be az indulás óta eltelt időszak eredményeit, kurzusait, egyben kitért a felvételi rendszerben várható változásra is. 2024-től a győri Szent István Egyetem pluszpontként számolja el az MCC KP elvégzését. A jövőben várhatóan csatlakozik az együttműködéshez a Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem is. Beszámolójában kiemelte, hogy a középiskolai tananyagot e-learning kurzusokkal, szombati intenzív képzési alkalmakkal és klubdélutánokkal kiegészítve egy KP-s diák szemeszterenként akár 30-40 órát is tanulással tölt. Ezt tette szükségessé, hogy a jelenlegi felvételi követelmény kiegészüljön.

A szolnoki középiskolás diákok nem csak külföldi tanulmányi utakra pályáznak sikeresen, hanem nemzetközi versenyeken is kimagasló teljesítményt nyújtanak. A napokban tért haza Szingapúrból Pomázi Kálmán, tiszapartis tanuló a FIRST GLOBAL CHALLENGE 2023 robotika világversenyről, ahol csapattársaival az előkelő második helyet sikerült megszerezni a 191 induló csapat közül. Izgalmas beszámolójában betekintést nyerhettünk a monumentális verseny részleteibe is. Meghívott vendégünk Dr Szabó Attila megbízott igazgató is alátámasztotta, hogy az MCC-s programokkal mennyi mindent nyernek a tanulók. Van tapasztalata, hiszen mindkét lánya tagja vagy tagja volt az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Programnak. Az ott megszerzett tudás, gyakorlati tapasztalat járult hozzá a nagyobbik gyermek pályaválasztásához. Részletesen megvitatta a szeptembertől megváltozott felvételi követelményeket a jelenlévőkkel és felhívta a figyelmet arra, hogy fontos szerepe van a pedagógusoknak, hogy erről a szülőket és a diákokat tájékoztassák. Amennyiben a Debreceni Egyetem pontot ad az MCC KP programbizonyítványért, úgy nem látja akadályát, hogy a Szolnoki Campuson is tudjanak ezzel a lehetőséggel élni a jelentkezők.

A programot Szuromi Márton zárta az MCC Mentális Edzőterem eszközparkjával. Az egyszerűbb ügyességi játékoktól kezdve az MCC csúcstechnológiás eszközeit is megismerhették a résztvevők a kötetlen foglakozás keretein belül. A digitális hangtálak és a logikai képességet fejlesztő táblajáték mellett a szenzoros meditációs fejpántnak volt a legnagyobb sikere. A Muse a kutatók széles körében alkalmazott meditációs eszköz, amely a használat alatt rögzített szervezetben lezajló fiziológiai változások mérésére alkalmas. Az 5 db elektródával ellátott fejpánt valós idejű visszajelzést ad az agyi aktivitásról, a pulzusszámról, valamint a respiratórikus rendszer működéséről. A készülék következetesen felépített meditációs gyakorlatokon keresztül segít a hatékony feltöltődés elsajátításában. A Muse-hoz tartozó alkalmazás okostelefonra vagy tabletre való letöltésével már hallhatjuk is a nyugtató madárcsicsergést, vagy éppen a tenger morajlását, amit szabadon lehet választani. A fejpánt érzékeli, ha az elménk nyugodt, illetve azt is, ha a fókuszunk sodródik. Előbbi esetén békés, utóbbi esetén pedig hevesebb hanghatásokkal jelezve az optimális meditációs állapotot. A feladat 15 percig tartott majd a kapott eredményeket a helyszínen közösen kielemezték a résztvevők, de egyöntetűen megállapították, hogy tényleg nyugtatóan hatott rájuk az eszköz. Terveink között szerepel, hogy ezeket az eszközöket a szolnoki képzési központban is elérhetővé tegyük a diákoknak is.

A találkozó azért is fontos volt, hogy a novemberben kezdődő toborzás részleteiről is egyeztetni tudjunk a jelenlévő kollégákkal, akik jobban megismerhették a Programot és a képzési központ munkatársait. Az érdeklődő pedagógusnak ajánljuk figyelmébe a november 25-én Budapesten megrendezésre kerülő MCC VI. Kárpát-medencei Pedagóguskonferenciáját. A helyi pedagóguskonferencia sorozat tavasszal folytatódik Szolnokon.