Olvasási idő: 2 perc

Október 8-án Mélyfúrások az Alaptörvényben címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk budapesti KP Szombatját az MCC Tas vezér utcai központjában.

Délelőtti plenáris előadást Dr. Csink Lóránt, az Alkotmánybíróság főtanácsadója tartotta. Előadásának első részében szemléltette a szokás, tradíció, valamint a jog közötti különbségeket, bemutatta, milyen folyamat végeredményeként születik meg az alkotmány, valamint ismertette a történeti és kartális alkotmányok közötti hasonlóságokat és különbségeket.

Beszédének második részében a magyar alkotmányt vette górcső alá Szent Istvántól kezdődően egészen a 2012. január 1-jén életbelépett Alaptörvényig. A hallgatóságnak alkalma volt megismerni, hogy az elmúlt ezer évben milyen politikai változások indukáltak alkotmánymódosításokat. Az előadás végén kérdéseket is feltehettek a téma iránt intenzíven érdeklődő fiatalok, akik főleg az utóbbi időszak alkotmánymódosításaira voltak kíváncsiak.

A pizzaebédet követően, kilencvenperces workshopokra került sor forgó rendszerben, három témában: parlamenti látogatás, vitakultúra, jogi-és etikai kérdések az eutanázia kapcsán.

Parlamenti látogatás során 20 KP-s diákunk az Országházban járt, ahol vezetett vizitáció alkalmával a Felsőházi üléstermet, a Főrendiházi társalgót, valamint a Szent Koronát tekintették meg.

A vitakultúra workshop a Vitaakadémia keretén belül valósult meg, ahol a KP-s diákokat Márkus Jozafát József és Dunai Márk Bence MCC-s vitatrénerek vezették be a disputa világába.

A jogi-és etikai kérdések az eutanázia kapcsán workshopon kötetlen beszélgetésben ismerhették meg az eutanázia hazai és európai szabályozását a fiatalok, valamint kifejthették saját meglátásaikat, véleményüket a kérdésben.