Olvasási idő: 5 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi regionális tehetséggondozó centruma lesz a Bartók Béla Művelődési Ház korábbi épülete.

Az MCC nem csak diákok képzését valósítja majd meg a falak között, hanem megóvja az épített kulturális örökséget, ugyanis befejezi az elakadt felújítást és visszaadja az épület régi pompáját.

„A szegedi és a Csongrád - Csanád megyei legtehetségesebb magyar fiatalok új otthona, tehetségondozási központ lesz néhány éven belül a Bartók Béla Művelődési Ház korábbi épülete” - jelentette ki Orbán Balázs. Az MCC Alapítvány kuratóriumának elnöke az adás-vételt bejelentő tájékoztatón elmondta, az ingatlan felújítását követően tudnak majd tanulni a diákok az épületben, tíz éves kortól az egyetemig, illetve azon is túl kínálnak képzéseket. Céljuk ezen túlmenően az épület régi pompájának visszaállítása – tette hozzá. Rávilágított, azáltal, hogy tehetséggondozó centrumokat hoznak létre, az MCC felújítja, megóvja a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú épületeket. „Minden ingatlan esetében kizárólag olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek a közösség javát szolgálják, összhangban állnak a helyiek érdekeivel.”

Az MCC az ingatlant értékesítő Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvánnyal – amely a tevékenységét országos jelentőségűvé fejleszti – rendkívül korrekt együttműködés útján állapodott meg. Egy mindkét fél részére előnyös megállapodást hoztak tető alá a felek, amelynek eredményeként a korábban elakadt felújítás hamarosan befejeződik.

Orbán Balázs a tájékoztatón arról is beszélt, hogy aláírás előtt áll az MCC és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) között egy szintén mindkét fél számára rendkívül előnyös együttműködési megállapodás. A miniszterhelyettes elmondta, az Egyetem és az MCC céljaikat tekintve természetes partnerek, hiszen minden szegedi MCC-s a SZTE hallgatója is lesz. A Mathias Corvinus Collegium arra törekszik, hogy a regionális felsőoktatási intézményekkel együttműködést kössön, mivel a magyar tehetségek támogatása közös cél, az ezzel kapcsolatos tevékenység kereteinek írásba foglalása valósul meg.

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, nem csak a két intézmény számára jár pozitívumokkal a megállapodás. Szabó Gábor hangsúlyozta, a hallgatók is rendkívül sokat profitálhatnak az együttműködésből. Az ő érdekeit szolgálja például a nemzetközi együttműködések közös kialakítása, nemzetközi partnerhálózatuk közös és kölcsönös fejlesztése.

Asztalos Kata regionális képviselet-vezető elmondta: az MCC Szegedi Központja 2021 szeptemberétől nyitja meg kapuit a tehetséges fiatalok előtt.  A városban ősztől elérhető a Fiatal Tehetség Program, a Középiskolás és Egyetemi Program (EP) is. A képviselet-vezető kiemelte: az EP első állomására, a Juniorképzésre augusztus 3-ig jelentkezhetnek azok a diákok, akik az egyetem nappali tagozatos hallgatóiként kezdik meg tanulmányaikat. Legfőbb cél az MCC-ben – így a szegedi központban is -, hogy a diákok biztos tudással, széles látókörrel és felelős döntésekkel indulhassanak el a felnőtté válás útján – tette hozzá. A Vörösmarti utcai épület elkészültéig bérleményben tudják megvalósítani programjukat.

A Vörösmarty utcai épület alapkövét még 1896-ban tették le, hogy itt épüljön meg a Kereskedelmi és Iparkamara székháza, amelynek az épület 1948-ig adott otthont, majd ezt követően államosították. Később színházi raktárként, egyetemi kollégiumként funkcionált, hosszú ideig a méltán híres Bartók Béla művelődési Ház volt. Az utóbbi évtizedekben az épület állapota azonban nagyon leromlott. Az épület teljes körű felújítását, belső átalakítását 2017-ben kezdte meg a Szegedi Tudós Akadémia, de a projekt nem tudott befejeződni. Az MCC vállalja, hogy teljeskörűen felújítja az épületet, hogy az a fiatal tehetségek képzését, a közösségépítést és a szegediek szellemi kikapcsolódását is szolgálja.

Az MCC idén ősszel már 23, a következő öt évben Kárpát-medence-szerte 35 magyarlakta településen teszi elérhetővé tehetséggondozó programját. A szervezet célja, hogy 10 000 fiatal számára nyújtson kiváló fejlődési lehetőséget.