Olvasási idő: 5 perc

Az első képzési hétvégével megkezdődött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Erdélyi Politikai Iskola immáron ötödik tanéve. A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) 2017-ben közösen elindított program célja, hogy az erdélyi magyar fiatalok az anyaországon kívül is hatékonyan képviseljék a magyar közösségek értékeit és érdekeit a helyi közéleti ügyekben.

A négy képzési hétvégéből álló, magyar és angol nyelven zajló ingyenes kurzuson a résztvevők betekinthetnek például a politikai pártok és kampányok működésébe, a közösségépítés technikáiba, a közvélemény-kutatás, beszédírás, videó készítés módszertanába, vezetői készségeiket pedig tárgyalástechnikai, retorikai és prezentációs gyakorlatokon keresztül fejleszthetik. A kis létszámú csoportmunka során a fiatalok többek között készségfejlesztő tréningen vehetnek részt, kötetlen formában beszélgethetnek magyar és külföldi politikai döntéshozókkal, valamint olyan támogató közösség részévé válnak, ahol a résztvevők a képzés elvégzése után is számíthatnak egymásra. A képzési hétvégék közötti időszakban a résztvevők e-learning-anyagokat dolgoznak fel, illetve több beadandó feladatot is elvégeznek. Ez lehet esszéírás, prezentációkészítés, beszédírás, kutatás vagy éppen videó készítése is. A képzésre olyan 18-36 év közötti erdélyi magyar fiatalok jelentkezhettek, akik érdeklődnek a politika iránt és hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni. Az 54 jelentkező közül egy 3 fordulós felvételi eljárás keretében 18-an kerültek be a programba, amelynek helyszíne Budapest mellett Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy és Bukarest. 

A jó közélet alapja a jó közösségek- fogalmazott az idei tanévet megnyitó beszédében Lánczi Péter. Az MCC általános főigazgató-helyettese elmondta, hogy a négy képzési hétvégét is magában foglaló ingyenes programra háromszoros volt a túljelentkezés. A felvételit sikeresen teljesítők a megszerzendő ismeretek mellett sok tapasztalatot és közösségi élményt is kaphatnak a jövő év májusig tartó képzés során. Fa Nándor magyar hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó köszöntőjében az önbizalom fontosságára hívta fel a figyelmet. A szakember -elmondása szerint - 40 éven át építette az önbizalmát, mindezt kizárólag saját elvégzett munkája által. „Amiért megküzdöttem az épített engem fel, attól van ma megfelelő önbizalmam” - fogalmazott Fa Nándor, aki bízik abban, hogy az Erdélyi Politikai Iskolát elvégző fiatalok is erősebbek, tudatosabbak lesznek, miután elhagyják az iskolapadot. Az RMDSZ célja a képzéssel, hogy segítse a fiatalok közösségi és közéleti szerepvállalását- erről a szövetség alelnöke beszélt. Székely István a generációk együttműködésének fontosságát hangsúlyozta. Ehhez meg kell érteni a fiatalok gondolkodását, akik természetszerűleg másként látják a világot, mint az idősebb nemzedék. A megértés mellett a fiatalokba vetett bizalom erősítése is legalább ennyire fontos feladat. Ezen folyamatokat az MCC keretein belül működő Erdélyi Politikai Iskola is segítheti a szakember szerint.

„Manapság egyre inkább szükség van olyan fiatalok képzésére, akik praktikus politikai ismeretekkel vannak felvértezve és így hosszú távon közösségek alapítóivá, meghatározó formálóivá válhatnak” - fogalmazott beszédében Tőtős Áron. A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) alelnöke szerint az Erdélyi Politikai Iskola képzési rendszere abban is egyedi, hogy egyszerre fókuszál a nemzeti és a nemzetközi viszonyokra és azok összefüggéseire. Szerinte, amikor a világban tombol az individualizmus, különösen nagy szerepe van a közösségépítésnek. Geréd Imre, a program egyik alapítója elmondta: az Erdélyi Politikai Iskola képzései arról is szólnak, hogy a résztvevők szélesebb perspektívából lássák meg a sokszor kicsinyesnek tűnő politizálás szebbik, szakmaibb oldalát is.

Az első képzési hétvégén előadást tartott Fa Nándor vitorlázó, Varga Csaba hegymászó, Gladden J. Pappin politológus, az MCC vendégoktatója, Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének vezetője és Tóth Bálint László, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatója.

Az Erdélyi Politikai Iskoláról további információ: https://www.mcc.hu/index.php/cimke/erdelyi-politikai-iskola