Olvasási idő: 4 perc

Ünnepélyes évnyitóval köszöntötte új évfolyamát az Erdélyi Politikai Iskola, ahol idén 21 hallgató kezdte meg ingyenes tanulmányait a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jóvoltából. Az eseményt november 10-én rendezték meg Kolozsváron, amelyet az évfolyam első képzési hétvégéje követett.

Az Erdélyi Politikai Iskolát 2017-ben indította el az MCC az RMDSZ-szel és a MIÉRT-tel partnerségben, a Pro Iuventute Egyesület támogatásával. A magyar és angol nyelven zajló, ingyenes képzéssorozat négy intenzív képzési hétvégéből áll, ahol a fiatalok készségfejlesztő tréningen vehetnek részt, illetve elismert magyar és külföldi szakértőkkel, gyakorló politikusokkal találkozhatnak. A megnyitóval egybekötött első képzési hétvégét november 10–12. között rendezték meg Kolozsváron.

A rendezvényt Szerényi Szilárd, az Erdélyi Politikai Iskola vezetője nyitotta meg, majd átadta a szót Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak, aki azt tanácsolta a fiatal hallgatóknak, hogy bármihez is kezdenek, mindig határozzák meg pontosan céljaikat, és legyenek lojálisak ahhoz, amit képviselnek. Nagyon fontos, hogy higgyenek magukban, legyenek elkötelezettek szakmájuk iránt, és rendelkezzenek megfelelő tudással. Pályafutásuk során igyekezzenek minél több szakmai kapcsolatot kiépíteni, ugyanis a későbbiekben ez nagyban segíti a fejlődésüket.

Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese az Erdélyi Politikai Iskola jelentőségéről beszélt, három pillérre építve: a képzés célja, hogy a fiatalok megállják a helyüket politikai téren, felismerjék a változásokat, és megfelelő bátorsággal rendelkezzenek. A második a szaktudás nélkülözhetetlensége, valamint a motiváció, a kitartás és az interakció megléte. A harmadik pillér a közösségépítés, a kritikus gondolkodás és a szorgalom fontosságáról szólt.

A továbbiakban Szilágyi Dóra, a MIÉRT elnöke bátorította a fiatalokat Kós Károly építész, író és politikus gondolataival. Arra biztatott mindenkit, hogy merjenek az erdélyi polihisztor szellemiségéből táplálkozni, továbbá kiemelte a magyarság képviseletének fontosságát, valamint a közösségépítés szerepét is. Geréd Imre, a Pro Iuventute Egyesület elnöke az Erdélyi Politikai Iskola kezdeményezéséről beszélt a hallgatóságnak. Az alapítás ötlete abból indult, hogy szükség volt egy olyan programra, amely a civil szférában tevékenykedőket, üzletvezetőket, intézményvezetőket célozza meg, és segíti a politikai pályára való beilleszkedésüket.

A megnyitót Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója zárta, aki köszönetet mondott a partnerszervezeteknek a program elindításáért, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy merjenek kapcsolatokat építeni, ugyanis a szakmai programokon való részvétel mellett fontos, hogy ismerjék meg azt a közeget, ahol tevékenykedni szeretnének.

Az esemény részeként panelbeszélgetésen osztotta meg gondolatait az erdélyi közösség stratégiai kérdéseiről Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Constantinovits Milán. Szó esett belpolitikáról, demográfiai problémákról, illetve hasznos tanácsok is elhangzottak a politikai karrier iránt érdeklődőknek. Az est záró gondolataként Kelemen Hunor a fiataloknak elmondta, fontos megismeri a közösséget, beszélgetni a környezetünkkel, hiszen csak emberközelből lehet képviselni őket és érdekeiket.

A képzési hétvége folyamán a program résztvevői elsajátíthatták a tárgyalástechnika alapjait Kiss Rajmunddal, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetőjével, a választói magatartásról és pártprefenciákról Hajdú András közpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt a hallgatóknak, Christian values in modern society címmel pedig Luke Larson, az MCC vendégoktatója tartott előadást. A nyilvános beszéd rejtelmeibe Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara volt elnöke, a Toastmasters Hungary és a Speak Academy alapítója vezette be a résztvevőket, de interjúszimulációs gyakorlat is szerepelt a programban. Az erdélyi ifjúság jövőjéről Bogya Anna volt államtitkárral, Frunda Csenge marosvásárhelyi RMDSZ-es frakcióvezetővel és Oltean Csongor volt ifjúsági államtitkárral, a MIÉRT volt elnökével beszélgethettek a hallgatók.