Olvasási idő: 4 perc

Újabb mérföldkőhöz érkezett a pécsi Nemzeti Kaszinó (FEK, Tiszti Klub) felújítása. Megkezdődött az épület tervezése, ugyanis a fejlesztés most új szakaszba lépett. Sikeresen lezárult a közbeszerzés, amely során kiválasztásra került az épület felújításának generáltervezője.

A Mathias Corvinus Collegium egyik kiemelt építészeti projektje a pécsi Nemzeti Kaszinó teljeskörű felújítása, amely a jövőben az MCC pécsi központja lesz. A régi fényét visszanyerő épületben tanulhatnak majd a legtehetségesebb pécsi és baranyai diákok, de emellett nyilvános rendezvények, könyvbemutatók, fórumok színhelyeként a város kulturális és közéleti centruma is lesz.

Az épület jelenleg – a lezárult állapotfelmérést követő szakértői vélemények szerint is – rendkívül rossz állapotban van. Ázás és vizesedés sújtja, a klasszikus épülethez, a szocializmus éveiben felhúzott épületrész pedig tulajdonképpen menthetetlen. Így vált szükségessé – a műemléki előírások maximális betartása mellett – az épület teljeskörű felújítása.

A generáltervezési feladatot egy pécsi társaság, a Masszi Építész Iroda Kft. nyerte el, akik teljes szakértő/szaktervező csapattal és ígéretes referenciákkal rendelkeznek. A cég ügyvezetője, egyben műteremvezetője egy olyan kiválószakember, aki okleveles építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a szabadművészetek doktora, Pécsett él és alkot.

Az MCC érintett kollégái a tervezői csapattal közösen helyszíni bejárást tartottak ahéten. A soron következő időszakban készülnek majd el a terület felmérési tervei, a szocialista épületrész bontási-engedélyezési tervei és szükség szerint további épületdiagnosztikai értékelések, szerkezeti feltárások. A tervezés alapjául szolgálófelmérési tervek és a tervezett oktatási központ koncepció terveinek véleményezése csak ez után kezdődhet meg.

Az MCC azzal, hogy tehetséggondozó centrumokat hoz létre, felújítja, megóvja anagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket, értéket is ment. Az MCC teljes gőzzel azon dolgozik, hogy a történelmi jelentőségű Nemzeti Kaszinó (később Tiszti Klub, FEK) épülete mihamarabb a régipompájában tündököljön és hogy a leghamarabb a tehetséges magyar fiatalok ingyenes tehetséggondozásának pécsi helyszíne legyen.

A Mathias Corvinus Collegium pécsi centruma már így is a helyi közösségi életegyik megkerülhetetlen szereplője. A tavalyi évben 40 programnak adott otthont,melyen összesen több mint 1.600 vendég vett részt. Az MCC általános iskolásokat célzó Fiatal Tehetség Programjában jelenleg négy évfolyamon, 100 diák részvételével folyik az oktatás. A Középiskolás Program 180 helyi diákot számlál, míg az Egyetemi Program több mint 30 diáknak nyújt tehetséggondozó képzéseket. Az egyedülálló tehetséggondozó program nem titkolt célja, hogy a pécsi diákokat jobban bekapcsolja a világ tudományos vérkeringésébe, melynek nyomán a helyi fiatalok a világ több pontján, Washingtontól a Közel-Keletig vettek részt szakmai rendezvényeken.

Az MCC tevékenységének a Nemzeti Kaszinóba való áthelyezése nem csak a tehetséggondozás minőségéhez illő környezet teremt, hanem a hányattatott sorsú király utcai épületet végérvényesen újra Pécs ékkövéé, valamint a kulturális és társadalmi élet központjává teszi.