Olvasási idő: 3 perc

Az MCC Vitázz! középiskolásoknak szóló vitaversenynek nagy hagyománya van az MCC falain belül. Idén már 8. alkalommal valósult meg a verseny és eltérve az eddigiektől, az országos döntőt regionális fordulók előzték meg. Ebben az évben rekordszámú volt az érdeklődés, közel 85 csapat jelentkezett, amellyel az ország legnagyobb középiskolás vitaversenyévé nőtte ki magát.

A kétnapos régiós fordulók összesen 8 városban valósultak meg, 7 magyarországi és 1 erdélyi helyszínen. A 23 továbbjutó csapat a verseny döntőjében mérethette meg magát március 1-2-án. A nemzetközi középiskolás vitaversenyeken is elismert és használt formátumban, World Schools Debate vitafomátumban zajlottak a viták. Az eseményt Dr. Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese nyitotta meg.

A viták az elődöntőt és döntőt leszámítva 5 körön keresztül zajlottak és párhuzamosan közel 70 középiskolás fiatal osztotta meg egymással gondolatit változatosabbnál változatosabb tételmondatok mentén. Nem csak őket közvetlenül érintő kérdésekben, de közéleti, pedagógiai és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos témáról is vitázhattak a résztvevők.

A versenyt a Ceterum Censeo csapatnévre hallgató, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákjai, Csáki Botond Benjámin, Lévay Bence és Fülöp Máté nyerték. A második helyezést a Tényvadászok vihették el, akik a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanulói, Czenki Márk, Brunetto Giulio és Süle Dávid. A verseny egyéni pontszámai alapján pedig a legjobb rétor is kihirdetésre került a nap zárásaként, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium és MCC Középiskolás Program diákja, Bene Kamilla kapta a kitüntetést. A nagyszerű közösségi élményen és szónoki, vitázói tapasztalatokon kívül a győztesek egy külföldi tanulmányúttal is gazdagodhatnak nyereményük gyanánt.

Gratulálunk minden résztvevő diáknak, felkészítőnek és a szervezés lebonyolításában segédkezőknek!