Olvasási idő: 3 perc

Az MCC – T-Systems Smart City Challenge célja, hogy olyan versenyt, versenyhelyzetet teremtsen az egyetemisták számára, mely kooperációra ösztönzi őket.

Az MCC – T-Systems Smart City Challenge az MCC legújabb egyetemisták által szervezett projektje, amelyet a 2018/19-es tanév során először rendeztek meg. A projekt épít a hagyományos esetversenyek metódusára, ugyanakkor túl is mutat rajta. Célja, hogy olyan versenyt, versenyhelyzetet teremtsen az egyetemisták számára, amely nemcsak ösztönzi őket a kooperációra, hanem egyenesen szerves részét is képezi a kihívásnak. De hogyan is valósult meg mindez?

Az MVM Magyar Villamosművek Zrt. támogatásával életre hívott Smart City Challenge egy háromfordulós, háromfős csapatverseny hazai egyetemisták számára, amelynek keretében idén egy okosváros lehetséges problémáival foglalkoztak a résztvevők. Az első, online fordulóban egy nagyjából közepes méretű, fiktív magyar város egy bizonyos problémájához kapcsolódóan kellett ötleteket gyártaniuk a csapatoknak: a három választható szegmens a smart tömegközlekedés, a smart irodaházak és a sharing economy (megosztáson alapuló gazdaság) volt. A legjobb nyolc csapat később az Agora Showroomban, az HB Reavis ingatlanfejlesztő cég bemutató irodaházában fejleszthette tovább ötleteit: az elődöntő napjának első felében korábban két különböző szegmenst kidolgozó csapatnak kellett együtt ötletelnie. A március 23-án, a Magyar Telekom új székházában megrendezett döntőn végül a legjobb öt csapat vehetett részt. A program két részből állt: a délelőtt során immáron egy valódi város, Zalaegerszeg infrastrukturális kihívásaival ismerkedhettek meg a résztvevők, ezt követően pedig egy szakértőkből álló kerekasztal-beszélgetésen bővíthették ismereteiket. A délután során három és fél órájuk állt rendelkezésre végleges prezentációjuk kidolgozására, melybe korábbi ötleteiket is beépíthették.

Azon felül, hogy a versenyzők érdekes, új tapasztalatokkal gazdagodhattak, sikeres szereplésüket a nyeremények is motiválták. A fődíj, melyet a Budapesti Corvinus Egyetem egyik csapata nyert meg, egy barcelonai konferencián, a Smart City World Congressen való részvétel volt; emellett a második és harmadik helyezett csapat is értékes utazási vouchert nyert.

Köszönjük a támogatást főszponzorunknak, a T-Systemsnek, valamint az MVM Magyar Villamosművek Zrt.-nek, a HB Reavisnek és a Hétfa Kutatóintézet és Elemzóközpontnak.