Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium hallgatói is részt vettek a magyar nyelv napján megrendezett Kossuth-szónokversenyen. A Nemzeti Színházban tartott eseményen az MCC különdíjban részesítette a legjobban megírt kötelező beszédet elmondó versenyzőt.

A szónokversenyt 1999-ben indította útjára Adamikné Jászó Anna professzor asszony, aki a verseny előtti sajtótájékoztatón Magyartanár Életműdíjat vehetett át. A versenyt 2022-ben gondolta újra a Petőfi Kulturális Ügynökség, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, valamint a Nemzeti Színház annak érdekében, hogy egy valódi 21. századi versenyre hívja meg a 16 és 30 közötti fiatalokat.

A Nemzeti Színházban megrendezett verseny döntőjében 21 fiatal mérte össze tudását. Az idei évben a Mathias Corvinus Collegium különdíjat ajánlott fel a legjobban megírt kötelező beszédet elmondó versenyzőnek. Az elismerést Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese adta át. A versenyen MCC-s hallgatók is részt vettek: Kecskés Barnabás és Dudás Márk teljesítményét részvételi oklevéllel díjazta a zsűri.

A szónokverseny nem titkolt célja, hogy összehangolja a nyelvhasználat területeit a legkülönbözőbb módon – vélekedtek a szervezők, majd hozzátették, hogy gondolkodás és a beszéd szoros egységet képez, a retorika mesterségének középpontja pedig a gondolatok rendezett átadása, meghangosítása – a logikus és érzelmeket is megragadó érvelésen keresztül. Ennek megfelelően a versenyzők komplex feladatokat oldanak meg már a pályázati szakasztól kezdve.