Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium diákjai a jövőben részt vehetnek a Cambridge-i Egyetemen és az Oxfordi Egyetemen szervezett tudományos, irodalmi, közéleti programokon - köszönhetően a The Roger Scruton Legacy Foundationnel (RSFL) kötött együttműködési megállapodásnak. A dokumentumot Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Sophie Scruton, a Horsells Farm Enterprises igazgatója, Sir Roger Scruton világhírű konzervatív filozófus özvegye írt alá a napokban Budapesten.

Az MCC folyamatosan bővíti hallgatói számára a különböző külföldi ösztöndíj- és programlehetőségeket. A tavalyi évben az ösztöndíjaknak köszönhetően mintegy 300 MCC-s diáknak nyílt lehetősége, hogy a világ legjobb egyetemein tanulhassanak, illetve számos tanulmányi úton vegyenek részt külföldön, így például Washingtonban, Fokvárosban, Strasbourgban, Varsóban, Madridban és Isztambulban. A nemzetközi ösztöndíjrendszerének köszönhetően a diákok amellett, hogy tanulmányaikat a világ legrangosabb egyetemein folytatják, képzéseken, konferenciákon, rövidebb vagy hosszabb távú tanulmányi- és kutatási programokban is részt vehetnek. A fiatalok a többi között az európai uniós intézményeket és a döntéshozatalt is megismerhetik az MCC nemrégiben nyílt brüsszeli központja segítségével.

A lehetőségek tárháza a Roger Scruton Alapítvánnyal kötött megállapodás révén tovább bővül: a jövőben a tehetséggondozó intézmény diákjai rendszeresen részt vehetnek mindazokban a programokban, amit a Roger Scruton Alapítvány szervez, elsősorban a két neves angliai felsőoktatási intézményben, Cambridge-ben és Oxford-ban. Emellett az együttműködés részeként a nemrégiben elhunyt filozófus, Sir Roger Scruton legkeresettebb könyveit fordítják le kelet-európai nyelvekre, köztük magyarra is, és európai esszéverseny-sorozatot indítanak fiatalok részére. A megállapodás segíti azt is, hogy Roger Scruton könyvei minél több felsőoktatási, oktatási és kulturális intézménybe jussanak el Európa-szerte. A két szervezet abban is együttműködik, hogy még több tudományos szimpózium és előadást szervezzenek közösen a Cambridge Egyetemen, illetve nemzetközi hallgatói szemináriumot tartsanak az Oxford Egyetemen.

Sir Roger Scruton munkássága hűen tükrözi azt a konzervatív értékrendet és gondolatiságot, amelyet a Mathias Corvinus Collegium is magáénak vall. Az intézmény Scrutonról elnevezett közösségi terében rendszeresen szervez az intézmény olyan rendezvényeket, konferenciákat, amelyek ezt a szellemiséget hivatottak tovább örökíteni az utókorra.  Az MCC Press a világhírű filozófus több könyvét is megjelentette már magyarul és a megállapodásnak köszönhetően ez a kör várhatóan bővülni fog.