Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjának négy diákjából álló csapata remek teljesítményt nyújtva, ezüstérmet szerzett az október 7─10. között megrendezett, szingapúri, First Global Challenge versenyen. A Magyarországot képviselő csapat tagjai sportszerű versenyzésük miatt, az úgynevezett Sportsmanship díjat is átvehették.

A nemzetközi versenyen összesen 191 nemzet csapata vett részt, a megmérettetés témája a hidrogén és az egyéb megújuló energiaforrások és ezek technológiai fejlesztése volt. Az indulóknak a versenyrobot megépítése mellett, májustól októberig számos közösségimédia-kihívást is teljesíteniük kellett, ennek során mutathatták meg elköteleződésüket és kreativitásukat az energiahatékonyság és a környezetvédelem területén. A felkészülés ideje alatt online meetingeket is tartottak, ahol a csapatoknak lehetőségük volt arra, hogy még a verseny előtt közelebbről ismerhessék meg egymás felkészülési folyamatait, valamint egymás kultúráját.

Az MCC-s diákokból álló magyar csapat négy versenynapon 10 elődöntőt játszott Szingapúrban a rájátszásba jutásért, ahová a 191 nemzet legjobb 24 csapata került be. A mieink az előkelő, 12. helyen jutottak be a rájátszásba. Négy mérkőzés után, a legjobb három szövetség került a döntőbe, amelynek során a csapat nagyon szoros küzdelemben, a második helyen folytatta a versenyt. Az ezüstérmet érő második helyezést Angolával, Argentínával és Izraellel közösen sikerült megszerezni. Az MCC-s diákoknak az egész verseny alatt a második legmagasabb pontszáma volt. A magyar csapat 66 nemzettel együtt a Skills Challenge, közösségi-média kihívásban is részt vett, így az ezüstérem mellett, Sportsmanship díjat is kapott, a sportszerű versenyzés miatt. A csapat tagjai: Braun Zsófia, Kádár-Kiss Etele, Pomázi Kálmán és Vaskó András. A csapat mentorai, a Robotics Infinity tagjai: Bácsi Sándor, Jámbor Kornél és Koren Balázs.

A Mathias Corvinus Collegiumban már hagyománya van a robotika versenyeken való kiváló szereplésnek: az MCC diákjai legutóbb 2022 őszén szereztek bronzérmet a Genfben tartott First Global Challenge versenyen.

A First Global Challenge egy évenként megrendezett nemzetközi robotika verseny, amelyen középiskolás diákokból álló csapatok vesznek részt a világ minden tájáról. A verseny célja, a STEAM-tárgyak iránt érdeklődő fiatalok összehozása és arra ösztönzése, hogy a bolygónk előtt álló komplex problémákra megoldást találjanak.