Olvasási idő: 3 perc

Október 22-én ’56 úgy, ahogy még nem hallottál róla címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk budapesti szakmai napját az MCC Tas vezér utcai központjában.

A délelőtti program folyamán egy kerekasztal-beszélgetés során Földváryné dr. Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke beszélgetett dr. Máté Zsolttal, Tas Jánossal és Tas Lászlóval. A beszélgetés során a résztvevők felelevenítették azokat a gyerekkori emlékeiket, amelyeket az ’56-os forradalom idején éltek át, és amelyek meghatározták a további életüket is.

A pizzaebédet követően, a délutáni programszekcióban a diákok számos izgalmas workshop közül választhattak. Akik szívesen töltötték az időt ezúttal az MCC falain kívül, azok egy drámapedagógiai foglalkozással egybekötött vezetett sétán vehettek részt az Országház épületében. Azok a diákok, akik a Tas vezér utcai központban maradtak, az alábbi foglalkozások közül választhattak:

Ábrahám Zsolt, a Case Solvers egyik alapítója ’56-os dilemmák címmel tartott izgalmas, problémamegoldás fókuszú workshopot a résztvevők számára. Az 1965 hősei foglalkozáson dr. Kovács Örs vezetőoktatónk segítségével a diákok megismerhették, hogy a különböző élethelyzetben lévő, eltérő életkorú és foglalkozású személyek hogyan élték meg az ’56-os forradalom eseményeit. A megrendült kádári hatalom, valamint az ’56-os ellenállás eszköztáráról és lehetőségeiről tartott interaktív workshopot a jelentkezők számára dr. Szekér Nóra történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója. Dr. Csepregi Gábor, a kanadai Manitoba Egyetem St. Paul's College vendégkutatója Budapestről Ottawába elnevezésű foglalkozásán az ’56-os kanadai emigrációját és az ehhez köthető élményeit osztotta meg a gyerekekkel. Oláh─Fenyvesi Judit és Kovács Zoltán a Kontraszt Műhely tagjainak A szabadság ára című drámapedagógiai foglalkozásán a diákok a diktatúra és a demokrácia sajátosságairól, az egyénre, valamint a társadalomra gyakorolt határairól beszélgethettek.

A Kitántorgott Ausztriába kétszázezer emberünk nevű workshopunkon Pap Lázár vezetésével különböző menekültsorsokat, családi történeteket ismerhettek meg a résztvevők. Bujk András és Bujk–Földesi Tünde, a Hihetetlen Történelem podcast szerkesztőinek Forradalmi történetek elnevezésű foglalkozásán pedig a jelentkezők játékos formában dolgozhatták fel az ’56-os eseményeket. Aranykorból Trianon néven tartotta meg foglalkozását az októberi KP Szombaton Hajdú András, az MCC oktatója. A foglalkozás az ’56-os időszak magyarországi sportéletét mutatta be. A korabeli folyóiratok és sajtóorgánumok sajátosságaival foglalkozott Sal Endre, a Mi, magyarok sorozat szerzőjének az 1956 a sajtóban című workshopja.

Bár kimerítő napot tudunk a hátunk mögött, reméljük, hogy a változatos programkínálatunkban minden résztvevő talált kedvére valót és sikeresen tudta gazdagítani a tudását.