Olvasási idő: 6 perc

Sikeresen lezárták a képzést és elballagtak az Erdélyi Politikai Iskola második évfolyamának diákjai.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT), a Pro Juventute Egyesülettel, valamint a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal és a Miniszterelnökséggel partnerségben indította el 2017-ben az Erdélyi Politikai Iskola hat hónapos képzéssorozatát. Idén immáron a második végzős évfolyam tizenkilenc résztvevője vehette át a sikeres teljesítésért járó kitüntető oklevelet.

A program célja, hogy praktikus politikai ismeretekkel lásson el olyan érdeklődő fiatalokat, akik hosszútávon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni. Az Erdélyi Politikai Iskola második évfolyama 2018. október 19-én indult, tizenkilenc fiatal, erdélyi résztvevővel. A képzés a politikai versenyképesség nemzetközi szintű helytállását hivatott erősíteni

A hat hónapos képzéssorozat négy helyszínen zajlott. A 3-4 napos, e-learning anyagokkal is kiegészített, intenzív oktatással járó alkalmak elmélyítették a résztvevők szakmai képességeit, mind az elméleti, mind a gyakorlati tudás terén.

Az első képzési hétvége Kolozsváron került megrendezésre, a második Bukarestben, míg a harmadik képzési helyszín Budapest volt. A negyedik és egyben záró hétvége helyszínéül Marosvásárhely szolgált. A képzési alkalmak különböző tematikára épültek, ezzel segítve az oktatás változatosságát.

Az első hétvége három napja alatt a politikai stratégia és kommunikációs szakterület mélységeibe kaptak betekintést a résztvevők. Előadóink voltak többek között dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke, valamint prof. dr. Klaus Mathis nemzetközijog-szakértőt. 

A második alkalommal a geostratégiai helyzetek lehetőségei és változásai kerültek a középpontba. A hallgatók olyan nemzetközileg elismert előadókkal találkozhattak, mint George Friedman, magyar származású geostratéga, továbbá Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki a változó médiatérről értekezett. Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a hatalom és politikafilozófia szakterületéről tartott előadást, Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál ügyvezető-tulajdonosának előadása pedig a technológia, jövő és hatalmi elit fogalmak kapcsolódási pontjait és lehetőségeit boncolgatta. Mindemellett vitakészséget fejlesztő, intenzív workshopon vehettek részt a diákok.

A harmadik, bukaresti képzési hétvége a tárgyalástechnika nemzetközi színterére összpontosított, így a meghívott előadók között David P. Venterrel, Nelson Mandela volt tanácsadójával találkozhattak a hallgatók, aki tárgyalástechnikai gyakorlatokkal fűszerezett elméleti és gyakorlati képzést tartott a résztvevőknek. Mráz Ágoston, a Nézőpont Csoport ZRT vezérigazgatója és a Nézőpont Intézet elemzőjének előadása során a diákok betekintést nyerhettek a közvéleménykutatás rejtelmeibe. A bukaresti tartózkodás során a képzés tagjai ellátogathattak a Cotroceni elnöki palotába is, ahol az elnöki kabinet két tanácsadója, Irina Ionescu és Mihai Stefanescu tartott előadást a romániai elnöki határozatok kihívásairól, valamint a közelgő választásokkal kapcsolatban. 

A negyedik és egyben záró ünnepségnek Marosvásárhely adott otthont, ahol a résztvevők Claude Chollet-vel, az Observatoire de Journalism vezetőjével beszélgethettek. Magos Szilárd, a Magos&Magos Ügyvédi Iroda vezetője a politika és a jog kapcsolódási pontjait mutatta be esettanulmányok alapján. A résztvevőknek lehetőségük volt betekintést nyerni az erdélyi magyarságot érintő egyes jogesetekbe is. 

A diplomaosztó ünnepségre a marosvásárhelyi Kultúrpalotában került sor, ahol a diplomákat dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke, Geréd Imre, az Erdélyi Politikai Iskola egyik alapító tagja, valamint dr. Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója adta át. 

Az intézmények, szervezetek képviselői a diplomaosztón jótanácsaikat is tolmácsolták a frissen végzetteknek: „Az EPI egy közösséggé vált, ahol számíthatunk egymásra. Használjátok a jövőben is ezt a kapcsolati hálót!” – biztatott az MCC ügyvezető igazgatója, dr. Szalai Zoltán. Hozzáfűzte, hogy „az első év sikere után az MCC számára nagy öröm, hogy folytathatja a projektet, mert ez azt bizonyítja, hogy komoly igény mutatkozik Erdélyben hasonló képzésekre. Idén is elsősorban azokat a fiatalokat kerestük, akik felelősséget éreznek a helyi magyarságért, és hosszútávon részt kívánnak venni a közösség építésében”.

Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök kiemelte: „Nagyon büszke vagyok erre a projektre, hiszen ez egy lehetőség, hogy tudáshoz, tapasztalathoz jussatok. Egy jó vezető mindig tanul, és a tudás ma, a huszonegyedik században, a legfontosabb erőforrás. Rengeteg a munka és az olyan új típusú kihívás, amelyhez új típusú tudásra van szükség”.

Ezúton is gratulálunk végzett diákjainknak!