Olvasási idő: 2 perc

„Nem tudom, jelent-e meg az elmúlt évtizedekben olyan könyv Magyarországon, amihez tizenkét külföldi szaktekintély írt ajánlót” – gondolkodott el Orbán Balázs annak apropóján, hogy „Huszárvágás – A konnektivitás magyar stratégiája” címmel megjelent második könyve az MCC Press gondozásában. A mű olvasható lesz majd angol nyelven is, több városban bemutatják Magyarországon és külföldön egyaránt, legközelebb például Debrecenben.

A szerző szerint ez a 12 ajánlás is azt bizonyítja, hogy Magyarország és a magyar példa érdekli a világot, kíváncsiak ránk, véleményünkkel, gondolkodásmódunkkal nem vagyunk egyedül. „Ezek az ajánlások nem nekem szólnak, hanem Magyarországnak” – erősítette meg Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegiumban tartott telt házas könyvbemutatón. Az eseményen kerekasztal-beszélgetést is rendeztek a szerző mellett Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője, az MCC főigazgatója, Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, illetve Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője társaságában. A résztvevők egyetértettek a könyv alapvetésével, amely szerint a geopolitika eddig ismert viszonyai összekuszálódnak, új játszma indul, új nyertesekkel, Európának pedig tennie kell azért, hogy ne az asztalon szolgálják fel, hanem az asztal köré ülhessen.

Orbán Balázs úgy véli, limitáltak a lehetőségeink, hogy érdemben befolyásolni tudjuk a világ történéseit, így az a feladatunk, hogy értelmezzük a folyamatokat, és a saját javunkra fordítsuk azokat. Hangsúlyozta, a blokkosodással csak veszíteni lehet, ezért nyitnunk kell az új partnerek és technológiák felé. Hozzátette, a saját nemzeti identitásunkat meg kell erősíteni, hiszen csak azokkal tudunk kapcsolódni, akikkel különbözünk, máskülönben beolvadásról beszélnénk. A miniszterelnök politikai igazgatója megjegyezte, aktív politikusként egy könyv megírása nem könnyű feladat, ám úgy érezte, tartozik azzal az utókornak, hogy szerkesztve leírja, mit gondol a világ működéséről, a könyv igazságai pedig majd megmérettetnek, ahogyan a történelem során az elődök esetében is így történt.