Olvasási idő: 2 perc

A romániai szabályozások miatt a Fiatal Tehetség Program erdélyi diákjai magyarországi képzési alkalmakon vettek részt az ősz folyamán.

A Mathias Corvinus Collegium képzései Kárpát-medence szerte elérhetőek, és a szakmai tevékenységeken túl egyik fő célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz, megismertessük egymással az elszakadt magyarságot, egyetemes történelmünket, kultúránkat. A fennálló járványügyi szabályozások következtében Romániában – mint oly sok helyen – egy nehéz időszakon vagyunk túl, ami nem kímélte diákjainkat sem, hosszú időre az online térbe kényszerítve őket, megfosztva a személyes találkozás, közösségépítés, barátkozás lehetőségeitől.

Ennek ellensúlyozására született meg az ötlet, hogy az MCC Fiatal Tehetség Program (FIT) erdélyi központjainak diákjait szó szerint közelebb hozzuk egymáshoz, az anyaországhoz, ahol hétvégi kirándulások keretében folytathatták a képzéseket személyesen, egy-egy magyarországi központban. Az ősz folyamán ennek eredményeként mind a hét erdélyi FIT központunk összes diákja (200 ötödikes és hatodikos) útra kelt, és Debrecenben, illetve Szegeden töltött néhány emlékezetes, sokszínű képzésekkel telített hétvégét, ahol a szakmai tevékenységeken túl még volt idő megismertetni velük neves városaink történelmét és kultúráját is.

Külön köszönet Szegedi Adriennek, Kalász Zsoltnak és Papp Dánielnek, az MCC szegedi és debreceni központok munkatársainak, akik fogadtak minket, és mindenben segítették a programok megvalósulását, felejthetetlen élménnyé varázsolva azokat diákjaink számára!

Az MCC 2021-ben, Erdélyben 8 helyszínen (Arad, Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely), 1019 tehetséggel kezdte meg a tanévet. A Fiatal Tehetség Programban (FIT) 200, az erdélyi Középiskolás Programban (e-KP) 724, a Kolozsvári Egyetemi Programban (KEP) 77, míg az Erdélyi Politikai Iskolában (EPI) 18 különleges diákot, hallgatót üdvözölhetünk.