Olvasási idő: 2 perc

Miként gyűjtött adatokat a CIA a kommunista Magyarországról? Mi volt az amerikai titkosszolgálatok véleménye Rákosi Mátyásról és Kádár Jánosról? Látták-e Washingtonban és Langley-ben az 1956-os események közeledtét? Csak néhány azok közül a kérdések közül, amelyek Máthé Áron és Stephen Sholl történészek beszélgetésén terítékre kerültek a dunaszerdahelyi MCC-központban.

Az angol nyelvű előadásból nem csak az válhatott számunkra világossá, hogy az Egyesült Államoknak esze ágában sem volt segíteni a kommunista diktatúrában fulladozó magyarokon. A történészek kutatásai alapján az is nyilvánvaló, hogy lehetőség sem volt a segítségre. Az amerikai vezetés ugyanis már évekkel korábban eldöntötte, egyetlen szovjet érdekszférába kényszerített államon sem segít, kockáztatva ezzel a harmadik világháborút.

Egészen megdöbbentő olvasni azokat a Sholl által bemutatott titkosszolgálati jelentéseket, amelyekből kiderül, az amerikaiak nem hittek abban, hogy nyílt ellenállássá fajulhat a kommunista diktatúra elutasítása. Egy hetekkel korábban készült jelentésben például az állt; legfeljebb demonstrációkra lehet számítani 1956 októberében, a pár évvel korábban kivégzett kommunista politikus, Rajk László újratemetését követően.

Rendkívül tanulságos ismeretekkel gazdagodhattak azok, akik csütörtökön ellátogattak az MCC Felvidék dunaszerdahelyi központjának előadására. Múltunk megértéséhez, sőt, jövőnk megismeréséhez is elengedhetetlen, hogy néha megtapasztaljuk, milyen szemüvegen át látnak minket más népek és nemzetek, például a korszak világrendjét uraló Egyesült Államok.