Olvasási idő: 2 perc

„Magyarország helyzete az EU-ban a háború és a francia elnökválasztás tükrében” címmel tartottak angol nyelvű előadást a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képzési központjában.

A székesfehérvári MCC vendége volt 2022. május 11-én (szerdán) Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője. Magyarország jelenlegi helyzetéről az Európai Unióban, a háborúról és a francia elnökválasztásról is szó esett, a vendégelőadó beszélgetőpartnere a székesfehérvári születésű dr. Csurgai-Horváth Gergely volt. Az MCC PhD Programjának kutatója röviden bemutatta Rodrigo Ballester európai jogi szakembert: Spanyolországban született, Franciaországban nevelkedett és közel 17 évet töltött Brüsszelben. Szakmai pályafutását az Európai Parlamentben kezdte, dolgozott az Európai Bizottságban is, illetve öt éven át Navracsics Tibor uniós biztos kabinetjében vállalt szerepet. Széleskörű ismeretekkel bír az európai versenyjog, a migráció, az oktatáspolitika és a nemzetközi kapcsolatok terén. Jelenleg az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője.

Ballester előadásában visszatekintett a 2008-2009-es gazdasági világválságra, megállapítva, hogy innentől kezdve az Európai Unió folyamatosan kríziseket kezel. A világválság után jött a Brexit, majd a koronavírus járvány, majd mikor már azt hitte minden európai, hogy végre fellélegezhet, jött a orosz-ukrán háború annak beláthatatlan és kiszámíthatatlan gazdasági és geopolitikai következményeivel. Ballester beszélt a háború kirobbanása után tartott két fontos EU-s választásról, de szó volt a V4-ekről, és a következő évek várható kihívásairól is.

A beszélgetésen a székesfehérvári KP-s diákok is jelen voltak, akiknek alkalmuk nyílt kérdéseket feltenni az előadóknak, és részt venni a kialakult kötetlen hangvételű beszélgetésben is.