Olvasási idő: 2 perc

„Magyarország fontos szereplő a régióban és az EU-ban” - mondta Paul Fox brit nagykövet az MCC hallgatóival folytatott március 24-i beszélgetésében. Előadása az MCC Média Iskola és a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola közös szervezésű kurzusának - „Ambassador’s Talks” - része volt.

A Nagykövet szerint Magyarország befolyása részben a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak köszönhető: „Meghallgatják Európában, néhányan példaképként tekintenek rá”. Az Egyesült Királyság szorosabb együttműködésre törekszik Magyarországgal és a közép-európai országok „Visegrádi Együttműködés” csoportjával – emelte ki.

A Nagykövet előadása az Egyesült Királyság Brexit utáni globális stratégiájára fókuszált, a nemrég megjelent „Integrated Review” alapján. A nagykövet részletesen összefoglalta az említett dokumentumot, és a „nemzeti szuverenitást” emelte ki a brit külpolitika kulcsértékeként, amely lehetővé teszi, hogy eldöntsék, mit és hogyan tegyenek a brit állampolgárok érdekében, „anélkül, hogy mások mondanák meg nekünk, mit csináljunk”.

Paul Fox brit nagykövet előadásának teljes szövege ITT érhető el.