Olvasási idő: 1 perc

Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) egy történelmi problémamegoldó verseny, ahol a résztvevők híres szituációkat gondolhatnak újra, és forradalmi ötletekkel mutathatják meg, hogyan alakították volna a történelmet.

Az OKPV célja a diákok körében az esetmegoldás módszertanának átadása, a kritikus gondolkodás és a csapatban dolgozás készségének fejlesztése.

Az OKPV-t egy csapat lelkes egyetemista rendezi meg, a verseny szakmai hátterét pedig a Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers biztosítja, ami üzleti esettanulmányokkal kapcsolatos tréningeket, versenyeket és programokat szervez: tevékenységükkel öt év alatt 27 országba jutottak el.

Az országos döntő 2022. március 26. és 27. között zajlott le. A regionális fordulóhoz hasonlóan 120 óra állt rendelkezésre, hogy a versenyzők a módszertani alapokat felhasználva megoldják a történelmi esettanulmányt. Öt divízióba osztva mutathatták be megoldásaikat (elődöntő), ahonnan divízióként egy-egy csapat jut be a Nagydöntőbe. Szakmai zsűri értékelte a prezentációkat és kiválasztotta a verseny végső győztesét.