Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegiumban telt ház előtt zajlott le Robert McKee „Story” szemináriuma. A világhírű hollywood-i forgatókönyvíró-oktató először látogatott hazánkba, hogy az MCC-s diákokat és érdeklődőket is bevezesse a forgatókönyvírás rejtelmeibe.

A háromnapos exkluzív szemináriumot Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a történetmesélés korunk egyik legfontosabb eszközévé vált, hiszen történeteken keresztül tudjuk megismerni, hogy milyen is a világ, hogyan éltek az elődjeink és, hogy a jövőben hogyan szeretnénk élni. Kultúrtörténészként sajátos viszonyom van a történelemhez, úgy látom, hogy lehetetlen elválasztani a történetmesélés igényét a történelmi ismeretek átadásának igényétől – jegyezte meg a főigazgató. Robert McKee-nek címezve, Szalai Zoltán beszédét a Casablanca című világhírű film jól ismert mondatával zárta: „azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete”.

A megnyitón beszédet mondott Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója is. Nagyon örülök, hogy ez a „story” jól kezdődik – kezdte beszédét a Kossuth-díjas filmrendező. A szakember kiemelte, hogy a kurzus három napján arról fognak tanulni az érdeklődők, hogy mik is azok a szabályszerűségei a történetmesélésnek, amelyeket meg kell szívlelni és mik azok, amelyeket figyelmen kívül kell hagyni. Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet igazgatójaként első kézből tudja a jól megírt forgatókönyv fontosságát, hiszen a hozzájuk beérkezett pályaművek jelentős része a nem kellőképpen megírt forgatókönyv miatt kerül elutasításra.

Robert McKee nyitóbeszédében kiemelte, hogy több évtizedes tapasztalat birtokában tudja, hogy mi kell egy sikeres forgatókönyv megírásához és hogy milyen hibákat kell elkövetni ahhoz, hogy nagyot bukjon a forgatókönyv. Az amerikai szakember külön kiemelte, hogy már több évtizede szeretett volna hazánkba ellátogatni és nagy örömmel tölti el, hogy ez a vágya végre beteljesedhetett.

A STORY SEMINAR kurzus indulása óta már több, mint százezren teljesítették, akik közül több, mint 70 Oscar, 250 Emmy és 100 WGA díjas szakember került ki. Robert McKee legismertebb tanítványai: A Gyűrűk Ura forgatókönyvírója és rendezője, Peter Jackson; Akiva Goldsman, az Egy csodálatos elme forgatókönyvírója; Andrew Stanton, a Wall-E rendezője; Paul Haggis, a Millió dolláros bébi és a Casino Royale forgatókönyvírója. Emellett számos színész, mint például Kirk Douglas, Julia Roberts, Meg Ryan, Jimmy Fallon, Russel Brandt és John Cleese, a Monty Python oszlopos tagja is részt vettek a kurzuson. Továbbá kezei közül olyan szakemberek is kikerültek, akik a Breaking Bad, a Trónok Harca, a Downton Abbey, a Kártyavár, a Wall Street Farkasa vagy a Jégvarázs munkálataiban vettek részt aktívan. A háromnapos mesterkurzuson az MCC-s diákok és a szakmai képviselői első kézből szerezhetnek ismereteket a filmkészítés rejtelmeiről.