Olvasási idő: 2 perc

Lezajlott a 2022-ben immáron negyedik AB§ZIM alkotmánybírósági szimulációs verseny. Az ország hat különböző városában tanuló joghallgatók vetették össze tudásukat, első körben tavasszal, az írásbeli fordulón, majd a továbbjutott csapatok novemberben, a szóbeli forduló keretében egy szimulált alkotmánybírósági teljes ülésen.

Az írásbeli fordulón egy teszt megírása és egy jogesetmegoldás volt a feladat, aminek az MCC debreceni, miskolci, győri, szegedi, pécsi, illetve budapesi központjai adtak helyet. A legjobb nyolc eredményt elérő csapat a második fordulóban az Alkotmánybíróság által egy előzetesen kiadott panaszindítvány kapcsán beadványokat készített el, amelyeket a döntőben a csapatok képviselői szóban ismertettek, majd formális keretek között megvitattak. A szimulált teljes ülés lezárásaként a panaszindítvány befogadhatóságáról szavaztak a versenyzők. A szóbeli fordulón az Alkotmánybíróság által delegált bírálóbizottság felelt a verseny szakmai színvonalának felügyeléséért.

A versenyen részt vett csapatok egytől-egyig színvonalas szakmai munkákat alkottak. Az első három helyezést a Szegedi Tudományegyetem (Magony Gellért, Medvegy Dalma, Barát Konrád, Pap Norbert), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (Babos Dóra, Frisch Bence, Érdi Gabriella, Herédi Gergő), és a Debreceni Egyetem (Denich Rudolf, Gólya Richárd, Kovács Lili, Révész Béla) csapatai érték el, ebben a sorrendben. Emellett két különdíjat osztottak ki: a legjobb alkotmánybíró különdíjat Matuz Anna (SZTE), az MCC szervezőinek különdíját Rupnik János (ELTE) kapta.