Olvasási idő: 5 perc

"A Mathias Corvinus Collegium (MCC) időtálló és stabil értékrendet biztosít a fiataloknak, segítve őket a gyorsan változó világban, a miskolci MCC pedig nagy segítséget jelent a régióban, mert anyagi helyzettől függetlenül lehetőséget biztosít a tehetséges gyerekeknek képességeik kibontakoztatásában” – mondta ünnepi köszöntőjében Veres Pál, Miskolc polgármestere az MCC évzáró rendezvényén.

Gyerekzsivajtól volt hangos a miskolci MCC szombaton, hiszen a nyári szünet előtti utolsó és egyben évzáró programon vehettek részt a Középiskolás Program (KP) és a Fiatal Tehetség Program (FIT) diákjai is. A délelőtti KP-s évzáró díszvendégeként a polgármester köszöntötte a végzős középiskolás fiatalokat, és kiemelte, az MCC fontos partnere a városnak, hiszen egy biztos pontot jelent a tehetséges fiataloknak, akik anyagi helyzetüktől függetlenül vehetnek részt az ingyenes képzéseken, programokon. Goethe szavait idézve – miszerint a „legtöbb, amit a gyerekeinknek adhatunk, azok a gyökerek és szárnyak” – a polgármester hozzátette, az itt megszerzett tudás új irányokat nyit a fiatalok számára, megerősítve a „szárnyaikat”, hogy akár a világ legtávolabbi pontjaira is eljuthassanak, de visszatérve, majd itthon kamatoztassák a tudásukat. Mint mondta, gimnázium-igazgatóként már 2015-ben is támogatta a kollégium elindulását Miskolcon – akkor még csak az általános iskolásoknak szóló FIT Programmal –, és nagyon örült, amikor 2021-ben az MCC a COVID-járvány ellenére is a bővítés mellett döntött, és elindította a városban is a Középiskolás és az Egyetemi Programot. A szervezet azzal is nagy segítséget jelent a városnak, hogy küldetésének tekinti az épített örökségek megmentését is – ennek köszönhetően néhány éven belül Miskolc emblematikus épülete, az Avas Szálló is megújulhat, és visszakaphatja méltó helyét a város kulturális életében.

Konyári György képviselet-vezető is elbúcsúztatta a végzősöket, akik az első középiskolás évfolyamot képviselték Miskolcon. Mint mondta, a város büszke lehet arra, hogy az ország azon öt helyszíne közé tartozik, ahol az MCC teljes képzési palettája megjelenik, és az általános iskolától kezdve egészen az egyetemig elkíséri a régió tehetséges fiataljait. A képviselet-vezető arra buzdította a végzős középiskolásokat, ne hagyják el az MCC kötelékét, jövőre csatlakozzanak az Egyetemi Programhoz is, hiszen ott még inkább kinyílik a fiatalok számára a világ, mert az MCC a legnevesebb hazai és külföldi tudásközpontok szakembereit hozza el hozzájuk Miskolcra, és emellett külföldi tanulmányutakat is biztosít számukra. A miskolci MCC küldetése – hangsúlyozta Konyári György –, hogy helyben tartsa a fiatal értelmiségi réteget, ezért az a cél, hogy – a Miskolci Egyetemmel karöltve – olyan magas színvonalú képzést biztosítsanak a diákoknak, ami miatt érdemes itthon maradni.

A Középiskolás Programban összesen több mint százharminc diák vett részt ebben a tanévben, közülük tizenöt végzős diák sikeresen elvégezte a program E-learning kurzusainak valamelyikét is, sőt, volt, aki többet is. Érdeklődésüknek megfelelően választhattak többek között a Nemzetközi Kapcsolatok, a Modernkori Történelem, a Jog, az Íráskészség, Pszichológia vagy akár a Közgazdaságtan tématerületeiből

is. A kurzusokat sikeresen teljesítők a polgármestertől és a képviselet-vezetőtől átvehették programbizonyítványaikat és jutalom-könyveiket.

Ez a nap sem telhetett el persze tudományos program nélkül: Tózsa-Rigó Attila, a Miskolci és a Debreceni Egyetem oktatója tartott érdekfeszítő, történelmi témájú előadást „Népek és kultúrák találkozása a földrajzi felfedezések idején” címmel, délután pedig Fandl Ferenc, Harsányi Attila és Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház művészei érkeztek a KP-sokhoz, hogy premier felolvasó-előadást tartsanak Zemlényi Attila és Kabai Lóránt „Vasgyári eklogák” című kortárs magyar drámájából.

De nem csak a középiskolások, a 8. osztályos FIT-esek is búcsúztak ezen a napon, akik 2018 óta voltak részesei a programnak, és akik már a negyedik csoportját alkották a miskolci Fiatal Tehetség Programnak. Az ünnepségen húsz végzős vehette át oklevelét és ajándék-tarisznyáját, a társak és a programkoordinátorok pedig versekkel, énekkel, személyes élmények felelevenítésével és az elmúlt 4 év során készült fotókból összeállított kisfilmmel búcsúztak el tőlük, majd a napot egy közös vacsorával zárták. A ballagó FIT-eseknek sem kell azonban végső búcsút venniük az MCC-től, hiszen szeptembertől valamennyien visszatérhetnek a Középiskolás Programba.