Olvasási idő: 1 perc

A szomszédunkban kialakult konfliktus jelentősen befolyásolja az Európában élők mindennapjait, elég, ha csak az energiaválság okozta árrobbanásra, vagy a főként az élelmiszerárakat érintő inflációs folyamatokra gondolnunk. Mindezeknek a világgazdaságra és a globalizációs folyamatokra gyakorolt hatásairól tartott előadást az MCC pécsi képzési központjában Moldicz Csaba, az MCC Külgazdasági Műhely vezetője.

A globalizáció előfeltétele a béke, ugyanis a folyamatot felpörgető multinacionális vállalatok termeléséhez az ellátási láncok zavartalan működése szükséges. Ha ezek a láncok széttöredeznek, a folyamat lelassul, az árak emelkednek” – fejtette ki az MCC oktatója.

A globalizáció nagy nyertese Kína, ahol az elmúlt harminc évben 350-400 millió ember került az európai átlag életszínvonal közelébe. Egy közepesen fejlett kínai gazdaság méreténél fogva legalább olyan hatással van a piaci folyamatokra, mint a fejlett, de egyre csökkenő szereppel rendelkező nyugat-európai országok.

Az MCC műhelyvezetője szerint Magyarország versenyképessége a lassuló globalizációs folyamatok során akkor tartható fenn, ha az esetlegesen kialakuló gazdasági blokkok mindegyike felé fenntartjuk kapcsolatainkat, így a tőke és a technológia több irányból áramlik az országba. Ez egy esetleges gazdasági blokk recessziója során stabil ellátást biztosít hazánk számára.