Olvasási idő: 2 perc

Bár olykor a nyugati politikusok és a sajtó kommunikációjából úgy tűnhet, Magyarország egyedül van véleményével a kontinensen, a legújabb kutatás is azt bizonyítja, hogy fontos kérdésekben adott az egyetértési pont a magyarok és Európa többi polgára között. A szakemberek az Európai Unió 27 tagországában, valamint az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Svájcban összesen 30 ezer főt kérdeztek meg aktuális kérdésekről. A Századvég által készített Európa Projekt-kutatás eredményeit a Mathias Corvinus Collegiumban mutatták be egy kerekasztal beszélgetés keretein belül Fórizs Botond, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola hallgatójának moderálásával. A prezentációt követő beszélgetésen részt vett Tuzson Bence igazságügyi miniszter is.

A tárcavezető az eseménnyel kapcsolatban kiemelte az MCC egyedülálló tehetséggondozó tevékenységét, és egyetértett abban, hogy az itt zajló oktatás, valamint a kutatás eredményei is arra motiválhatják a fiatalokat, hogy bátran álljanak ki véleményük mellett. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója megjegyezte, ahány ország, annyi kultúra és történelem, ezért nehéz egységes európai álláspontot kialakítani. Példaként említette, hogy a német vagy a francia politikusok egészen másképp állnak a bevándorlás kérdéséhez, ha a potenciális szavazók egy része migráns, mint mondjuk Magyarországon vagy Lengyelországban.

Hidvégi Áron, a Századvég elnökhelyettesének elemzése alapján az eredmények azt igazolják, hogy négy fontos kérdésben megvan az egyetértési pont a magyarok és a többi európai polgár között: a háborúnak mielőbb véget kell vetni; ne küldjenek Ukrajnába katonákat; az Egyesült Államok és Kína nyer, az Európai Unió veszít a konfliktus következményein; Kínával a békés gazdasági együttműködésre kell törekedni. Kollégája, Hortay Olivér, a Századvég Gazdasági Folyamatok Kutatóintézet igazgatója szerint a jövőben is kulcsfontosságú lesz, hogy az emberek megkérdezése után felvett állásponthoz ragaszkodni kell makacsul. Tuzson Bence kiemelte, a különböző témakörökben ugyanannyira fontos a józanság: a magyar érdekekből kell következtetéseket levonni, és nem szabad, hogy más ebben befolyásolja a kormányt.