Olvasási idő: 3 perc

„A XXI. századi világ természeti, gazdasági és szellemi jelenségei számos különböző kihívást állítanak kulturális örökségünk elé. Az életformánkat, tradícióinkat, világnézetünket, szellemi és érzelmi értékeinket kifejező kulturális örökség jogi védelme ezért a jövő egyik legfontosabb feladata” – hangzott el a kulturális örökség nemzetközi jogi védelméről szervezett tanulmányi napokon.

Az MCC Jogi Iskolájának diákjai a Nemzetközi Jogi Műhely által a kulturális örökség fogalmáról és védelméről szervezett tanulmányi napokon vehettek részt az MCC Miskolcon lévő regionális központjában. Az érdekfeszítő szakmai előadások és viták rámutattak a kultárulis örökség összetett fogalmára, nélkülözhetetlen társadalmi szerepére és védelmének kiemelt jelentőségére. A kulturális örökség különböző aspektusait Sandra Fabijanić Gagro, Petra Perišić a Rijeka Egyetem professzorai, Thubaud Gibelin az MCC vendégkutatója, valamint Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője mutatták be. 

 

A szakmai beszélgetések elsőként a kulturális örökség összetett fogalmát és nemzetközi jogi szabályozását vették górcső alá. Ebbe a körbe nemcsak emlékművek, épületegyüttesek, helyszínek vagy természeti örökség sorolhatók, hanem az immaterális és tengeralatti kulturális örökség is. A szakértők rámutattak arra, hogy a kulturális örökség védelmének igénye nem újkeletű, hiszen már Emer de Vattel a 18. századi nemzetközi jogász arról írt, hogy művészeti alkotások lerombolása az egész emberiség ellen elkövetett bűntett. 

 

Az interaktív előadások elemezték a kulturális örökség védelmét a fegyveres konfliktusok során, vagyis a nemzetközi humanitárius jogi szabályozásukat kitérve az ukrajnai és közel-keleti konfliktusokra is. Ezek után a szakértők a klímaváltozás, a tengerszint emelkedése és a kulturális örökség védelmének bonyolult kapcsolatrendszerét tekintették át. Végül pedig a gazdasági globalizáció és a kulturális örökség védelme közötti ellentétet és az összebékítés lehetőségeit vizsgálták a szakmai beszélgetések. Mindezek során olyan érdekes kérdések is terítékre kerültek, mint a külföldi gyorséttermi láncok korlátozása a hagyományos európai étkezés és életmód megőrzése érdekében vagy a több évszázada elsüllyedt hajók és kincsek felszínre hozatalának nemzetközi jogi dilemmái. A résztvevő diákok vitaversenyen mérték össze érveiket, melyet kirándulás követett a Bükki Nemzeti Parkban.