Olvasási idő: 5 perc

Az MCC Summer Academy idén hetedik alkalommal került megrendezésre.

Az MCC Summer Academy idén hetedik alkalommal került megrendezésre. Az augusztus 13–23 között zajló találkozás célja ezúttal is az volt, hogy lehetőséget nyújtson a világ bármely táján élő tehetséges fiataloknak arra, hogy nemzetközi környezetben is fejleszthessék képességeiket, és gyümölcsöző kapcsolatokat építhessenek ki. Ez alkalommal különösen sok országból képviseltették magukat résztvevő vendégeink, ugyanis 18 különböző országból jelentkeztek az idei nyári egyetemre, köztük az Amerikai Egyesült Államokból, Üzbegisztánból, Kanadából, Új-Zélandról, Iránból, Portugáliából, Grúziából, Romániából, Macedóniából, Ukrajnából, Franciaországból, Spanyolországból vagy például Oroszországból. Büszkén jelenthetjük ki, hogy ez az eddigi legdiverzebb csapat az Summer Academy történetében.

A 2018-as Summer Academy tematikailag a vállalatok átalakulása, - az ún. ’business transformation’ köré épült, különös tekintettel annak digitális vonzatára (digital transformation). A résztvevők betekintést nyertek különböző, egy vállalat átalakításkor felhasználható modellekbe és stratégiai módszerekbe, valamint megismerkedhettek olyan eszközökkel, melyek a változások lebonyolítását a lehető leghatékonyabbá teszik.

A 10 napos rendezvény megnyitóján Szalai Zoltán, az MCC ügyvezetője, valamint Rátky Márton, a projekt főszervezője tartott beszédet, majd a program részeként kétszer kétnapos tréninget tartott két elismert külföldi szakember, Prof. Norman Gray (Quinnipac University), valamint Prof. Dr. Robert Winter (University of St. Gallen).

 Az elméleti tudás elmélyítése mellett hangsúlyt kapott a prezentációs és esetoldási készségek fejlesztése is, ugyanis az edUcate és a Case Solvers jóvoltából további tréningeken és workshopokon vehettek részt a külföldi diákok. Emellett a résztvevők bepillantást nyertek az adatvezérelt tanácsadás kérdéskörébe. Az intelligens városok és a fenntartható fejlődés is előkerült az IFUA előadásán. Norman Gray és Robert Winter pedig az imént említett business- és digital transformation témaköréről nyújtottak átfogóbb és intenzív szakmai betekintést. Az elsajátított ismereteket végül a nyári egyetem utolsó napján a gyakorlatba átültetve a diákok esetoldási versenyen mérték össze 3-4 fős csapatokban, ahol egy szakmai zsűri előtt prezentálták megoldásaikat. A 9:00-15:00 óráig tartó előadássorozaton háromtagú szakmai zsűri értékelte a résztvevőket, Juhász István a Case Solvers-től, Norman Gray, mint vendégprofesszor, valamint Dankó Zoltán az OTP-től. Az előadások 15 percig tartottak, majd ezt követően egy 5 perces Q&A következett. Miután a zsűri sorrendet állított, egyenként értékelték a prezentációkat és ruházták fel a résztvevőket releváns szakmai útmutatóval, jó tanácsokkal. Az eredményhirdetéssel egybekötve kiosztásra kerültek a részvételről szóló oklevelek, egyenként szólítva a résztvevőket, akiknek az elismervény mellett magyar különlegességekkel jártunk a kedvükben. A legjobb csapat az OTP jóvoltából egy-egy okosórát nyert. A kimerítő verseny után a csapatok együtt fogyasztották el a vacsorát majd a már tradicionálissá vált margitszigeti beszélgetős búcsúesttel záródott a program.

Az előadásokon való részvétel mellett a résztvevők számos élményt szerezhettek Budapesten és a városon kívül is. A szokásos nyári egyetemet indító International Night programon mindig élmény megtapasztalni más kultúrák különlegességét – a lebilincselő előadások mellett pedig mindig a különböző országokból hozott finomságok elfogyasztásával zárul a gálaest. A 10 nap alatt idén is többször nyílt alkalom a Budapest nyújtotta építészeti csodákat bemutatni a résztvevőinknek. A héten a városnézés keretein belül megtekinthették a Várnegyedet és szemügyre vehették a pesti oldal pezsgését is. Majd a további fakultatív programok keretén belül néptánc-estre, borkóstolóra és quiz-estre is sor került. Természetesen a nemzeti ünnep alkalmából megrendezett tűzijátékra is elkalauzoltuk a diákokat. A nyári egyetem második fele pedig további izgalomdús programokat tartogatott, hiszen a résztvevők ellátogattak a Pakson található atomerőműbe is. A szabadidős programok között továbbá helyet kapott az Aquaworld meglátogatása és egy dunai hajósvacsora is.

A tudás megszerzésén túl Norman Gray hangsúlyozta, hogy mennyire fontos látni azt, hogy ez a tíz nap milyen kiváló terep fontos barátságok és kapcsolatok kialakítására. A 2018-as MCC Summer Academy résztvevői 18 különböző országból érkeztek, de egy baráti társaságként távoztak, számos új ismerettel és felejthetetlen élménnyel gazdagodva.