Olvasási idő: 5 perc

Miskolc Kocsonyafarsanggal búcsúztatta a telet a hétvégén, mi pedig az MCC-ben KP-szombattal köszöntöttük a tavaszt. Nagy volt az érdeklődés most is, több mint ötven középiskolás jött el a programra, amin négyféle témát kínáltunk diákjainknak.

A délelőtti plenáris előadásra „trendi” témával érkezett hozzánk egyik visszatérő vendégünk, Dr. Molnár Csaba vezető jogtanácsos, MCC-s alumnus jogász, az ELTE ÁJK oktatója. A közszereplés világos és sötét oldaláról beszélt „Te is lehetsz influenszer!” című előadásában. Olyan kérdésekre kerestük a válaszokat, mint például: Mi a különbség közszereplő és influenszer között? Minden influenszer ismert-e? Az ismertség kötelező faktor-e ahhoz, hogy valaki közszereplő legyen, és szükséges-e általános ismertség ahhoz, hogy influenszerré váljunk?

Megtudhattuk, hogy az „influenszerségnek” három fő ismérve van: a követők száma, a követő korosztály és a földrajzi érintettség. Az érzékletes példák és a remek kérdésekre adott sokrétű válaszok világossá tették számunkra, mit is jelent tulajdonképpen a fogalom. Az „influenszerség” a 21. század terméke, az influenszerek pedig véleményvezérek, akiknek vannak követőik, sőt, hatalmuk is van, ugyanis befolyásolják a követők hétköznapjait, vásárlásait, vagyis „minden nap” velünk vannak. KáPésainkat nagyon érdekelte a téma, számos izgalmas és releváns kérdést tettek fel előadónknak, ő pedig mindenre frappáns, jogilag megalapozott válasszal felelt.

A bőséges pizzaebéd után a délutáni szekcióban három – témájában nagyon különböző – workshopon vehettek részt diákjaink.

Az egyik csoportnak dr. Ősi Attila tartott érdekfeszítő előadást „Dinoszaurusz-kutatás Magyarországon és a nagyvilágban” címmel. Számos új ismerettel gazdagodtunk a magyarországi dinoszaurusz-leletek felfedezéséről, azok kutatásáról és jelentőségéről. A világ legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyeire utazhattunk gondolatban, és az előadás végén megtekinthettük a Magyarországon előkerült 85 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz-leleteket, és megtapasztalhattuk, milyen furcsa érzés kézben tartani egy többmillió éves ősmaradványt.

Másik workshopunk a filmek szerelmeseinek kedvezett, ugyanis itt gyakorlatias műhelymunka folyt Pozsgai Zsolt filmes szakemberrel. A technika fejlődésével nő az igény a fiatalok körében, hogy filmen örökítsék meg élményeiket vagy saját, önálló filmet hozzanak létre mint művészi értéket – dokumentumfilmet, rövidfilmet vagy akár játékfilmet is. Megtudhattuk, mik e filmek kritériumai, mi az eredményes forgatókönyvírás módszere, és ha már írtunk egyet, hogyan tudjuk eladni azt. Szó volt a független és a támogatott film közötti különbségről, valamint arról, milyen speciális helyzetekbe kerülhet a rendező a forgatás során. Ezekre a kérdésekre kaphattak választ a diákok, majd próbafelvételeket is készítettünk Ady-versek feldolgozásával.

Harmadik népszerű workshopunkon illusztris előadóink voltak: a MISTRAL együttes énekese, Heinczinger Mika és az együttes egyik szövegírója, Nacsinák Gergely voltak a vendégeink, akik „ZeneSzó – SzóZene” címmel tartottak különleges foglalkozást a KáPésoknak.

A zenész olyan, mint egy bábaasszony, engedi megszületni a dalt, hogy utána tudjon önálló életet élni – mondta Heinczinger Mika bevezetésképp.

Mitől működik egy dal? Miről árulkodik a szövege, és milyen viszonyban van a zenével? Mit tud egy vers, amit egy dalszöveg esetleg nem? Mi a leírt és elénekelt szó értéke? E kérdések játékos, zenés és interaktív körüljárása segítséget jelenthet abban, hogy a felnövekvő generációk önállóbban legyenek képesek értékelni a kulturális termékeket, és ne csupán passzív fogyasztóként, hanem aktív és tudatosabb felhasználókként legyenek jelen az őket körülvevő világban. A workshop során arról is szó esett, mit tud a költészet, amit a köznapi beszéd nem, lehet-e versből dalszöveg, és viszont, illetve mitől hat ránk egy sláger vagy miért fontos a választékos szóbeli kifejezés. Miután mindezt megvitattuk, minden diák írhatott dalszöveget, amelyet aztán meghallgattunk élőzenében is. Fantasztikus élmény volt hallani egyik diákunk énekhangját, aki maga énekelte el a dallamra költött szövegét.

Tartalmas, sokszínű minikonferenciánk volt, és alig várjuk a következő hónapot, hogy ismét részt vegyünk egy újabb izgalmas KP-szombaton!