Olvasási idő: 2 perc

A kommunista diktatúrák természetét bel- és külpolitikai szemszögből is megismerhették a diákok a novemberi KP szombaton Debrecenben, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az MCC együttműködésének köszönhetően.

Súlyos történelmi kérdésekkel foglalkoztak az MCC Középiskolás Program debreceni diákjai a november 5-én megrendezett KP szombaton. A kommunista diktatúra a „téeszesítés”-nek nevezett erőszakos földelkobzások által szétrombolta a hagyományos vidéki életközösségeket. Ennek a társadalmi traumának állít emléket a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) „Sorsfordítás – a paraszti társadalom felszámolása 1945-1962” című vándorkiállítása, melynek megnyitójára a KP szombat keretében került sor az MCC debreceni központjában.

A tárlatot Dr. Dévényi Anna, a kiállítás egyik történész szakértője, egyben az MCC KP régiókoordinátora mutatta be. A NEB részéről Dr. Kolontári Attila tudományos főmunkatárs köszöntötte az egybegyűlteket, majd a „Bipoláris világ szuperhatalma – a Szovjetunió külpolitikája Sztálintól Gorbacsovig” címmel tartott plenáris előadást. A nagyívű történelmi áttekintés nem csak a hidegháború logikáját, de a cári birodalomtól napjainkig húzódó orosz külpolitikai gondolkodás sarokköveit is bemutatta, ami a jelenleg zajló nemzetközi konfliktus megértését is segítette. Az ebédszünetben a pizza után a kiállítás alaposabb megismerésére is volt idő egy feladatlap segítségével, amivel díjakat is nyerhettek a legügyesebb hallgatók.

A délután folyamán az Igazságügyi Minisztérium vezető kormányfőtanácsosa, Dr. Molnár Csaba MCC alumnus az influenszerek világába kalauzolta a diákokat, akik a workshop idejére jogászok, ügyészek, ügyvédek vagy éppen bírók lettek, on-line véleményvezérek és közszereplők vitás ügyeiben tettek igazságot.