Olvasási idő: 6 perc

Két diákunk írt a Föld napján tartott KP Szombatról.

KP Szombat diák szemmel

A hétvége számomra a KáPéntekkel kezdődött, amelynek keretében ezúttal a Gellért-hegyre mentünk fel. Együtt sétáltunk volna fel a Citadellához, csakhogy ez zárva volt, így a látványban gyönyörködtünk a hegyről. Visszafele a csapat több részre szakadt, de előbb-utóbb mindenki visszatért a Tas vezér utcai központba. Az este további részében „just dance-eztünk” és ismerkedtünk.

Másnap reggel, a Föld napján jó volt felkelni, tudván azt, hogy az aznapi délelőtti előadást Áder János, korábbi köztársasági elnök úr fogja tartani a környezetvédelemről. A reggeli után az egyik barátommal azt a feladatot kaptuk, hogy a nagy előadóterem előtt álljunk és tereljük be a  társainkat az előadás helyszínére. Az előadás 10 órakor kezdődött és délig tartott. Érdekes volt hallgatni az elnök urat, miközben a fenntarthatóságról beszélt és bemutatott néhány kreatív megoldást a mindennapokra, amelyekből számos ötletet vittem haza. A pizzaebédet a délutáni workshopok követték. Tárik Meszár előadásán vettem először részt, ebből a Közel-Keletet politikai és gazdasági helyzetét, valamint a jövőbeli kihívásait ismerhettem meg. A második foglalkozás Fekete Gréta Fenntartható fejlődési célok Afrikában című workshopja volt, amelynek segítségévelmég teljesebb képet kaphattam  Afrika helyzetéről és fenntartható jövőjéről is.

Összességében a KP Szombat három előadása által jobban megismerhettem  a környezetvédelem aktuális kérdéseit, a fenntarthatóságot és egyes országok kihívásait is, mindezt a Föld napján. Örülök, hogy az MCC ilyen mértékű aktuális témákat hoz a fiatalok számára. Én nagyon élveztem az áprilisi Országos KP Szombatot és az ezt megelőző KáPénteket is, és szívesen veszek részt ezeken a jövőben is.

Írta: Murvai-Kiss Gellért, KP-s diák, győri MCC képzési központ


Kaland – Környezetvédelem – Közösség

Kaland. Környezetvédelem. Közösség. Ezzel a három szóval tudnám összefoglalni a legutóbbi, április 22-én, a Föld napján megrendezésre kerülő KP Szombatot és az ezt megelőző KáPénteket.

Már nagyon izgatottam vártam ezt a hétvégét, ezért pénteken, iskola után gyorsan összeszedtük a Győrből induló csapatot, és már indult is a vonat Budapest felé. Ezzel együtt a kalandok, beszélgetések és felejthetetlen élmények sora is kezdetét vette. Nagyon jó érzés volt már a vasútállomáson összefutni az ország különböző pontjairól érkező barátainkkal. Ez az érzés a központba érkezésünkkor csak tovább fokozódott. Találkozni rég nem látott barátokkal, és ugyanott folytatni, ahol abbahagytunk – minden KáPénteki alkalmat ez a különleges hangulat jellemez.

Miután mindenkivel váltottunk pár szót, indultunk is a Gellért-hegyre, körbenéztünk Budapest utcáin, majd felmásztunk a Citadelláig, ahol megcsodáltuk a város esti fényeit. Igazán szép látvány volt, amelyet nemcsak fotókon, hanem az emlékeimben is őrzök.  Ezt követően visszasétáltunk a központba, ahol beszélgetésekkel, játékokkal, énekléssel és tánccal folytatódott az éjszakába nyúló kötetlen program.

Szombat reggel kicsit fáradtan, de annál izgatottabban ébredtünk. Gyorsan megreggeliztünk a Scrutonban, aztán segédkeztünk a regisztrációban. Egyre csak jöttek a KP-s diákok, és mindenki kíváncsian várta a délelőtti plenáris előadást, amelyet Áder János, korábbi köztársasági elnök úr, a Kék Bolygó Alapítvány alapítója tartott. Az Elnök Úr a klímavédelem témáját alaposan körbejáró, megoldásközpontú, őszinte és megindító előadásában kvízkérdésekre is válaszoltunk. Ezekből megtudhattuk például azt, hogy a jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,7 Földre lenne szükségünk. Továbbá szó volt a fogyasztói társadalomról, az aktuális vízproblémákról, a környezetszennyezésről és a globális felmelegedésről, valamint a problémákat megoldó magyar fejlesztésű technológiákról, ötletekről is. Az előadás zárásaként az igazán szívhez szóló Love Song to the Earth című dalt hallgattuk meg – ezengem nagyon meghatott. Ez az előadás és a dal szerintem mindenkit cselekvésre buzdított azért, hogy tegyen valamit a környezetéért.

A pizzaebéd után pedig gyakorlatias workshopokon vehettünk részt, ahol a környezetünket érintő problémákról tudtunk még többet tanulni, beszélgetni és vitatkozni is. Nagyon jól éreztem magam, sokat tanultam, inspirálódtam és sok új ötletet hoztam haza. A KP Szombatnak délután 4-kor lett vége, de bízom benne, hogy ez a nap további sok jó dolognak a kezdete is egyben…

Köszönöm szépen a szervezést, és várom, hogy újra találkozzunk mindenkivel.

Írta: Szász Anna Dorottya, KP-s diák, győri MCC képzési központ