Olvasási idő: 2 perc

A január 20-i debreceni KP szombat csaknem 80 résztvevője az MCC Geopolitikai Műhely vezetőjétől, Demkó Attilától kapott szakszerű eligazítást az Izrael és a Hamasz között zajló háború okairól, előzményeiről és lehetséges kimeneteleiről. Az előadó nem csak történelmi és geopolitikai oldalról világította meg a helyzetet, de rámutatott az izraeli és az arab államok eltérő szervezettségéből fakadó különbségekre is. A törzsi-családi kötelékekre épülő arab hatalomgyakorlás belső rivalizálásai gyengítik az egységes fellépést, ugyanakkor a Hamász ezúttal sikeresen „altatta el” az izraeli hírszerzést. A gázai harcok nyomán a Közel-Keleten fellángoló újabb és újabb összecsapások mögött álló helyi és nagyhatalmi érdekekről, az eszkaláció lehetőségeiről is szó esett. A diákok érdeklődését mutatja, hogy rengeteg kérdésük volt az előadóhoz a világban zajló eseményekről.

A pizzaebédet követően a KáPés diákok kiscsoportos workshopokon fejleszthették kommunikációs képességeiket, felmérhették vállalkozói attitűdjüket és megismerkedhettek a vállalkozásindítás első lépéseivel, vitakultúrájukat a vitaszínház módszereivel gazdagíthatták, de beavatást nyerhettek a komolyzene-hallgatás (és értés) szépségeibe is.

Az MCC KP felvételi időszaka december 31-én zárult, így nagy számban voltak jelen újonnan felvett középiskolások is. A szünetekben és az interaktív foglalkozásokon ismerkedésre, barátkozásra is volt lehetőség. Egy új KáPés így számolt be első tapasztalatairól: „Ez volt az első KP szombatom és nagyon jól éreztem magam. Teljesen feltöltődve jöttem haza, annak ellenére, hogy mennyi mindent csináltunk.” 

A debreceni régió következő KP szombatja február 24-én – rendhagyó módon – a nyíregyházi MCC központban kerül megrendezésre és gazdasági témákkal várja az érdeklődőket.