Olvasási idő: 4 perc

A Középiskolás Program májusi képzési napján a hatékony kommunikáció elmélete és gyakorlata volt a középpontban.

A Középiskolás Program májusi képzési napján a hatékony kommunikáció elmélete és gyakorlata volt a középpontban: a szónoklatok, nyilvános beszédek, előadástechnikai tippek kerültek előtérbe. Előadást tartott nálunk  Dr. Aczél Petra (nyelvész, kommunikációkutató, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetvezető professzora), valamint Brodár Szilvia (az Unilever Magyarország Kft. marketing igazgatója). A délután folyamán pedig több különböző program közül választhattak dákjaink: mint például a Toastmasters Klub előadástechnikai és retorikai tréningje, asszertív kommunikációs workshop, a Hepp Színház improvizációs és beszédtechnikai tréningje, illetve az MCC Egyetemi Program Juniorképzésének felvételi előkészítője. A májusi KP hétvégéről Véh Dróa, KP-s diákunk készített beszámolót:

"Ülj le mellém, valamit mondok. Szomjas vagy látom, egy lime-os kólát kibontok. Figyelj!

Bevallom, enyhe gyomorgörccsel vártam az első KP-s hétvégémet. Az év végi hajrá, dolgozatok, felelések, érettségi, mind fásulttá és rosszkedvűvé tettek, hiába próbált bárki segíteni nekem. Aztán felszálltam a vonatra. Pest felé közeledve, ahogy hagytuk a kilométereket a hátunk mögött, úgy tűntek el a gondok a fejem fölül, és lett rajtam úrrá egy természetes izgalom. Hosszú várakozás után végre eljött az első KP-s hétvégém.

Már gyakorlott KáPéntek-látogató barátunknak köszönhetően gond nélkül eltaláltunk a kollégium épületéhez, ahol a többi sorstársunk várt ránk. A KáPéntek különlegessége, hogy egy már jól összeszokott csapat verődik ilyenkor össze. Ugyanazok az arcok vonatoznak fel ilyenkor az ország minden tájáról. Van, aki már évek óta jár, és az új emberek is általában ismernek már valakit, aki jószívvel ajánlotta neki, hogy ne szombaton kora reggel utazzon fel, inkább vegyen részt az „alapozáson”. Tehát minden új tag egy réginek köszönheti, hogy a társaság tagja lehet. 

Péntek esténken a kiadós gellérthegyi sétát után alvás követte volna, ám természetes, hogy egy csapat kamasz inkább napkeltéig sztorizgat. Ez nálunk sem volt másképp. Ezeknek a beszélgetéseknek az adja meg a varázsát, hogy az ország legkülönbözőbb pontjaiból származó diákok alkotják a társaságot, így kicsit mindenki megismerheti a különböző vidékek jellegzetességeit. A vidám, vicces témák mellett persze igazi világmegváltó eszmecserék is zajlanak.

Egy ilyen nyüzsgő este után persze nehéz a másnap, de csak addig, míg meg nem érkezik a reggeli: az étvágygerjesztő péksütemények. A szombati nap a kommunikáció jegyében telt, jobbnál jobb előadásokat hallottunk, rendkívül érdekes, számomra eddig ismeretlen, mégis figyelemre méltó témákban. 

Persze a tehetséggondozás és az ismeretek bővítése fontos, a kápés hétvégék lényege számomra mégis az, hogy új barátokat szerezhetünk, és feledhetetlen élményekkel gazdagodhatunk. Külön köszönet ezért a szervezőknek, akik nélkül mindez nem jöhetne létre. 

Már csak az a kérdés, hogy a lépcsőházak és folyosók labirintusában melyik ajtón menjek be. :)"

 Véh Dóra, Lovassy László Gimnázium (Veszprém)