Olvasási idő: 4 perc

Közel 300 programbizonyítvány átadásával zárta a tanévet a Középiskolás Program.

Június 15-én tartottuk a Középiskolás Program 2018/2019-es tanévzáró rendezvényét. Az eseményen Christopher P. Ball, az amerikai Quinnipiac Egyetem tanára, a Közgazdaságtudományok egyetemi docense tartott beszédet végzős diákjaink számára. 

Gratulálunk a végzősöknek a Középiskolás Programban elért eredményükhöz és várjuk őket szeretettel Egyetemi Programunk Juniorképzésébe.

A bizonyítványok átadása után került sor az MCC Debate verseny nyilvános döntőjére, amelyen a közönség is tehetett fel kérdéseket a vitázó csapatoknak. A disputaverseny után a programot színesítendő Nyerges Gábor szerkesztő vezetett beszélgetést Vass Norberttel, "Modern kori történelem" kurzusunk vezetőtanárával újonnan megjelent novelláskötetéről. Zárásként pedig Mogyorósi Rebeka pszichológus előadónk tartott előadást a pihenés művészetéről, a vakáció alatti szabadidő hatékony eltöltéséről. Kötetlen állófogadással és beszélgetéssel zártuk le a napot.

 Az évzáróról Török Martin, végzős KP-s diákunk készített beszámolót.

"Szombaton eljött az a nap, amit azt hiszem egyik végzős sem várt. Na de ne ugorjunk ennyire előre, hiszen pénteken is történt egy s más. Ugyanis Barbitól sajnos el kellett búcsúznunk, mivel édesanya lesz. Ezúton is szeretnék a KáPésok nevében gratulálni és megköszönni az áldozatos munkádat, Barbi! A kihagyhatatlan KáPéntek a szokásos hangulatban és eszmeiségben telt, újra sikerült megváltanunk a világot, továbbra is szavakban. Ez alkalommal rég látott erdélyi barátaink is csatlakoztak hozzánk. Egy hosszúra nyújtott pihentető alvás után frissen és üdén keltünk fel. 

Délelőtt mi végzősök átvehettük a jól megérdemelt programbizonyítványainkat, valaki több (nem én) kurzust is sikeresen elvégzett. Valószínűleg ők nem csak a videókat nézték meg…
A nap legfőbb eseménye az MCC Debate! középiskolásoknak szóló vitaverseny döntője volt, aminek a tételmondata az igen érdekes „Hivatásszerű politikai szerepvállaláshoz felsőoktatási végzettség szükséges” volt. A felek jól felkészültek, érvrendszerüket világosan felépítették. A fordulatos vita végül a kontra csapat győzelmével zárult.

Az ebédszünetben örömünkre mind a két pizzéria reprezentálta magát. A bőség zavarában nehéz volt választani, de még nehezebb lehet nekik a KáPésok kegyeiért és ízlelőbimbóiért versenyezni. Én személy szerint még hiányolom a választékból Elek Zoltán bácsi szalonnás, kolbászos, sajtos tepsis pizzáját.

A kellemes délutáni 30 fokban a modern kori történelem tanárunk, Vass Norbert frissen megjelent novelláskötetéről hallhattunk egy beszélgetést. Megnyugtató volt, vagy éppen ellenkezőleg, hogy nem is vagyunk olyan fiatalok, hiszen annyi párhuzam van a mi gyermekkorunk és „a rendszerváltás gyermekeinek” fiatalkora között.
Végezetül a pihenésről hallhattunk pszichológiai előadást. Ebben a témában még én is kifejezetten nagy tapasztalattal bírok.

„Válaszd az életet, válaszd a munkát, válaszd a karriert…”
Így kezdtem a felvételi fogalmazásomat a KáPéba. Úgy jöttem ide legelőször, hogy senkit sem ismertem, de másnap már úgy távoztam, hogy új barátaim vannak, nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is. Olyan felejthetetlen élményeket élhettem itt át ebben a közösségben, amelyeket egész életemben fogok a szívemben hordozni. Életem legjobb döntése volt idejönni. "

Török Martin
Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium

 Az erdélyi végzős diákok beszámolója itt érhető el.