Olvasási idő: 4 perc

Az áprilisi KáPé(ntek)-szombat rendhagyóan telt, több szempontból is.

Április e-KP-szombatunk rendhagyóan telt, ugyanis ezúttal magyarországi diákjaink is ellátogattak Kolozsvárra, hogy erdélyi diáktársaikkal vegyenek részt érdekes szakmai programokon.

 Molnár Mónika, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjának élménybeszámolója:

"Szokás szerint busszal utaztunk, és mint mindig a hangulat szuper volt. Miután megtörtént a honfoglalás, és mindenki elfoglalta kiharcolt, és ezzel jól megérdemelt helyét, útnak indultunk. Sok megbeszélnivaló akadt a próbaérettségikkel kapcsolatban, de ezen kívül igyekeztünk hanyagolni a sulit mint potenciális témát. A baráti kapcsolatok a buszon újraépültek, megújultak, és ezt csak fokozta az esti séta a város utcáin, ahol találkoztunk magyarországi kápés ismerőseinkkel, akikkel együtt töltöttük a szombati napot. Megvacsoráztunk az Isztambulban, majd különböző fejtörőkkel szórakoztattuk egymást: EZ a fejtörő, illetve az éjjelbe nyúló maffiázás még jobban összerázta a csapatot. Játékvezetőként végre lehetőségem volt véghezvinni egy olyan turpisságot, melyet régóta tervezek: egyetlen embert se jelöltem semmilyen posztra, én voltam a maffia, az orvos, a rendőr és a pillangó egyben, tehát tetszés szerint választottam ki az áldozatokat, mentettem meg őket és manipuláltam a többieket. Élvezetes volt nézni, ahogy mindenki gyanakszik mindenkire, és egymás ellen érvelnek. Természetesen jó pár kör után egy ember rájött, hogy a játékvezetőnek „több személyisége van”. Végül is nyert a város. Mivel nagyon későre kinyúlt a játék, egy picit nehezen indult a meglepetésekkel teli szombati nap.

Első előadónk Dr. Tonk Márton volt, aki a migráció emberjogi vonatkozásairól és a világok harcáról beszélt, felvillantva a Merre tovább Eurábia? kérdéskört. Az előadást követően sok kérdés merült fel bennem, hiszen egy megoldásra váró problémáról beszéltünk. Szerintem pont ez volt jó benne. Nem egy megoldott helyzetet demonstrált, hanem egy problémát, ami folyamatosan alakul és változik. Így incs rá még konkrét recept, ezért gondolkodásra késztet, hisz a mi érdekünk, hogy megoldjuk.

Ezt követően Janik Szabolcs közgazdász tartott előadást a tömeges migráció, népvándorlás gazdasági- és demográfiai hatásairól. Lelkes erdélyi kápésok kész csoportja bombázta őt különböző, érdekesebbnél érdekesebb kérdésekkel.

Ebéd után csoportokra osztottak minket. Három különböző workshop párhuzamosan folyt, melyeken részt vehettünk választás alapján. Benedek István Hogyan legyek jobb előadó workshopján a Power Point fortélyaival ismerkedtünk, és a jó bemutató készítésének rejtelmeibe kóstoltunk. Janik Szabolcs műhelymunkáján csapatokba szerveződtünk, pártot alapítottunk, majd tévéképernyő előtti helyzetet szimulálva igyekeztünk vita során meggyőzni a közönséget, hogy melyik fiktív pártra szavazzon az adott választáson, melyen az ország sorsa megpecsételődhet. Ezen kívül Falyuna Nóra e-m@nipuláció című workshopján vehettünk részt, amelyen az interneten terjengő megtévesztő tartalmak, álhírek ismertető jegyeivel foglalkoztunk.

Hazafele ismét rémes szóviccek repkedtek a buszon, zenét hallgattunk, head-bangeltünk és a többi szokásos őrültség. Aztán szépen lassan mindenki hazaért, és jól megérdemelt pihenőjét beváltotta az ágyikója társaságában.

Összességében az e havi KP-szombat feledhetetlen volt. Barátságok kötődtek, erősödtek, tudással és élményekkel gazdagodtunk, és praktikus tudásra is szert tehettünk egy vagány közösségben."