Olvasási idő: 3 perc

December 4-én Budapesten, 5-én pedig Pécsett tartottunk a Fiatal Tehetség Program diákjai számára izgalmas foglalkozásokat.

Pénteken Fekete Richárd tartott kreatív írás kurzust diákjainknak. A fiatalok megismerkedhettek a különböző költői formákkal, megalkották saját írói karakterüket és önálló könyvük 1-1 részét, amibe nehezítésképpen négy fogalmat is bele kellett építeniük.  Zseniális megoldások születtek!

Miért kell vigyáznunk a környezetünkre? Hogyan néz ki a Föld egy napja? Mit tehetünk mindennapjainkban azért, hogy megóvjuk a bolygónkat? A december 5-ei Környezettudatosság és természetvédelem című képzés során ötödikes diákjaink Fodor Eszter oktató vezetésével megismerkedtek a földtörténet legfontosabb állomásaival, majd napjaink környezeti problémáival, a globális felmelegedés jelenségével. Az elmélettől a gyakorlat felé haladva előkerültek a releváns nemzetközi környezeti problémák és példaértékű zöld megoldások. Végül pedig kiderült, mik azok az egyszerű trükkök és praktikák, amiket mi is megtehetünk saját környezetünkben, hogy megóvhassuk a Földet.

Nagy Zsombor A színház világa című foglalkozása a színházak rendkívül színes és izgalmas világába vezette hatodik évfolyamos diákjainkat... no, de mit is jelent ez pontosan? Az alábbi témák kerültek elő a foglalkozás során: ki kicsoda a színházi világában? Hogyan születik egy színdarab? Színjátszás és drámapedagógia, felelevenítettük nagy klasszikusainkat, de kicsit eltérve a megszokottól! A kurzus megismertette a kulisszák titkait, megtanította diákjainkat a közösség előtti szereplésre, miközben a nyilvános szereplés alapjait is elsajátíthatták.

A hetedikes diákjaink számára tartott a Fantasztikus fizika című műhely alapja a komplex geometriai modellezés volt, ahol a gyerekek a saját maguk által elkészített kézbe fogható, működő makettekkel és azok geogebrás, számítógépes szimulációjával dolgozhattak, mindezt Búzás Eszter Bíborka oktató segítségével. A modellek elkészítése során az egyes gépek papíron és a számítógép képernyőjén való megtervezésétől és működő fizikai modellek elkészítésén és számítógéppel segített tökéletesítésén keresztül Leonardo egyes szerkezeteitől a modern víz és szélerőművek modelljeihez jutottak el. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Egy interaktív és izgalmas feladatsor keretén belül egy nagyon fontos dokumentumot, jegyzőkönyvet kellett feltörniük és kiegészíteniük, amely az emberek millióinak életét könnyítené meg. Természetesen fizikai mérések és kísérletek sokaságával találták meg a hiányzó adatokat.