Olvasási idő: 3 perc

Prof. Dr. Torsten Oppelland, a jénai Friedrich Schiller Egyetem politológia professzora tartott előadást a győri MCC-ben „Kormányzás többség nélkül – Van-e jövője a kisebbségi kormányzásnak Európában?” címmel. Oppelland professzor előadásában a Türingiai Szabadállam példáján keresztül világított rá a kormányalakításnak egy Németországban és egyben Európában is egyedülálló esetére, amikor egy parlamenti koalíció parlamenti többség és állandó toleranciapartner nélkül kormányoz.

Oppelland professzor kifejtette a türingiai eset azon érdekességét, hogy egy állandó toleranciapartner nélküli kisebbségi kormány egy teljes törvényhozási időszakon át kitartott. Az előadó felvázolta, hogy miként jött létre a Baloldali Párt, az SPD és a Zöldek koalíciója, valamint ismertette a kisebbségi kormányzás három különböző lehetséges formáját – ezek közül mindhárom létezett az utolsó türingiai törvényhozási időszakban. Ezek közé tartozik az ügyvivő (átmeneti) kormány, amely parlamenti többségének elvesztése után ideiglenesen folytatja a kormányzást az új kormánykoalíció megalakulásáig, a kisebbségi kormány, amelynek van egy fix toleranciapartnere, aki bizonyos politikai okokból vagy megfontolásokból nem akar vagy nem lehet jelen a koalícióban, valamint a „valódi” kisebbségi kormány, amelynek nincs fix koalíciós partnere, mindig változó többséggel kell dolgoznia, továbbá saját politikájának és törvénykezdeményezéseinek támogatásáért kell kampányolnia. Előadása végén Oppelland professzor a közelgő türingiai, szászországi és brandenburgi tartományi választásokról is beszélt, és feltette a kérdést, hogyan lehet még kormányozni Kelet-Németországban, ha a CDU mellett már csak a szocialista Baloldal és a szélsőjobboldali AfD van a parlamentben. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a CDU mindkét párttal szemben „összeférhetetlenségi határozatot” fogadott el, amely elvileg kizárja az együttműködést. Az ezt követő – Frank-Lothar Kroll professzorral és a közönséggel folytatott – panelbeszélgetésen Oppelland professzor számos, a jelenlegi német politikával és a német-magyar kapcsolatokkal kapcsolatos kérdést vitatott meg.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2024. április 11-én 17:30-kor lesz, mely során Dr. Dézsi Csaba Andrással, Győr Megyei Jogú Város polgármesterével fogunk beszélgetni Győr lehetőségei és kihívásai a 21. században címmel. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!