Olvasási idő: 2 perc

Mi történik egy országgal, amely nem tudja feldolgozni saját történelmének terheit? Meddig kísért a múlt, van-e feloldozás?

„Ez egy olyan kultúra, amely aláírja az igazságtalanságot. Olyan épületeket emel, amelyek úgy néznek ki, mintha összeomlani készülnének.” - Rolf Peter Sieferle szavai metszően éles kritikaként hasítanak a mai német gondolkodás fősodrában álló, szigorúan európai és szigorúan politikailag korrekt nézetek metszetébe.

A könyv a mai német társadalom állapotát, politikai és kulturális jelenségeit elemzi. Nem tekinthető politikai esszének, a tudományos jelleg helyett sokkal inkább a szépirodalom eszköztárából merít, bár megjelenésekor „a hónap szakkönyvének” titulálták, a sikerlisták élére került, ám sokan kritikával is illeték túlságosan borús hangvétele miatt.

Sieferle valóban nem kíméli a német politikai elitet, számon kérve azt a 20. század traumáival való valódi szembenézés hiányáért, és a rossz döntések következtében a társadalom egészén eluralkodó dekadenciáért. S bár magát is a ’68-as értelmiségi generáció tagjaként aposztrofálja, cinikusan tekint a nyugati lázadók mítoszára, így korábbi önmagára is.

És hogy milyen lesz a jövő? Már a műfaj: „Nachtgedanken” („éjszakai gondolatok”, Edward Young 17. századi angol költő híres műve nyomán) árulkodó, a cím pedig végképp nem hagy kétséget maga után: a szerző szerint „Germánia” a vesztébe rohan.

A mű német nyelven 2017-ben, nem sokkal a szerző halála után jelent meg. Az Osiris Kiadó által és a Mathias Corvinus Collegium közreműködésével 2020-ban magyar nyelven kiadott kötet már kereskedelmi forgalomban is kapható.