Olvasási idő: 5 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által, a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) partnerségben szervezett Erdélyi Politikai Iskola május 18-20. között tartotta meg negyedik, egyben az első évfolyam utolsó képzési alkalmát Kolozsváron olyan erdélyi magyar fiatalok részvételével, akiket a program a közéleti szereplés kihívásaira készített fel.

A képzés célja, hogy praktikus politikai ismertekkel lásson el olyan érdeklődő fiatalokat, akik saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni hosszú távon. A program azoknak nyújt kiváló lehetőséget, akik a pártpolitika működésének megértése segíti közösségi tevékenységeik, vállalkozásuk vagy munkájuk kiteljesítését, valamint azok számára is, akik politikusi karriert kívánnak befutni.

A programban részt vevők a képzés során betekintést nyerhettek a politikai pártok és kampányok működésébe, a közösségépítés folyamatába, a közvélemény-kutatás módszertanába, valamint fejleszthették vezetői készségeiket tárgyalástechnikai, retorikai és prezentációs tréningeinken.

A résztvevők számára négy hétvége biztosította azokat a képzési alkalmakat, amelyeken fejleszthették készségeiket, bővíthették ismereteiket, valamint e-learning képzés során előadások videó- és hanganyagai, valamint e-learning tananyagok (politikai filozófiai, politikai elemzés, közgazdasági ismeretek, leadership) segítségével különféle beadandó feladatokat készítettek.

A képzésre több mint kilencvenen jelentkeztek, közülük huszonhárman kezdhették meg a programot. A felvételin elsősorban a közéleti aktivitás, a motiváció, a képzés hasznosulása, a képzés szellemiségéhez való illeszkedés, a jó problémamegoldó készség és a magas szintű angol nyelvtudás képezték az értékelés szempontjait. A résztvevők Erdély különböző területeiről érkeztek és különböző szakmai háttérrel rendelkeznek.

A program következő tanévére való jelentkezés kiírása nyár végére várható.

Az Erdélyi Politikai Iskola negyedik képzési alkalmára május 18–20-a között került sor. Ez alkalommal nemcsak további érdekes és izgalmas előadásokat hallgathattak meg a program résztvevői, hanem ünnepélyes keretek között átvehették a kurzus sikeres elvégzéséért járó diplomájukat. 

Az első napon Barna Gergő erdélyi szociológus, kampánytanácsadó tartott előadást az erdélyi magyarok helyzetéről a társadalmi és a politikai térben, majd Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese, a Migrációkutató Intézet volt főigazgatója, valamint Hollik István politikus, volt országgyűlési képviselő (KDNP) reflektáltak előadásaikban a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokra, valamint az új kormányzati struktúra kialakítására. 

A második napon Stephen J. Perkins, a London Metropolitan Egyetem volt dékánja tartott workshopot a hallgatóknak „Reward management” címmel, amely során olyan témákat érintettek, hogy a különböző fizetési és javadalmazási rendszereknek milyen előnyei és hátrányai vannak, milyen aktuális kérdésekkel és problémákkal kell foglalkoznia egy szervezetnek 2018-ban: ilyen például a nők és a férfiak fizetése közötti különbségek, vagy a munkavállalók elköteleződésének növelése, motiválásuk kulcskérdései. A workshopok után Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója tartott előadást Pártkommunikáció témában, majd a program résztvevői egymásnak és egy szakmai értékelő közönségnek előadták saját politikai beszédeiket. A résztvevők által írt és előadott politikai beszédeket Veszelszki Ágnes, retorikakutató, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István, politikus, a KDNP volt országgyűlési képviselője valamint Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója értékelte.

A hétvége utolsó napján Márkus András erdélyi magyar szövegíró, kreatív szakember és kampánystratéga vezette be a hallgatókat a magyarországi választások erdélyi kampányának felépítésébe, majd következett az ünnepélyes diplomaosztó. A képzést sikeresen elvégzők Porcsalmi Bálinttól, az RMDSZ ügyvezető elnökétől; Geréd Imrétől, az Erdélyi Politikai Iskola egyik kezdeményezőjétől; Oltean Csongortól, a MIÉRT elnökétől; valamint Szalai Zoltántól, az MCC ügyvezető igazgatójától vehették át diplomájukat.

Ezúton is gratulálunk minden végzett hallgatónknak!