Olvasási idő: 2 perc

Adathalászat, kártékony programok, hamis illúziók világa, befolyásolás és a magánszféra megszűnése jellemzi a 21. századi világunkat. A tudatosság a biztonság kulcsa – hangsúlyozta a szakértő Kecskeméten.

Mi baj lehet? - Kiberbiztonsági alapok címmel tartott előadást Dr. Bányász Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Tanszékének adjunktusa, kiberbiztonsági kutató az MCC kecskeméti képzési központjában. A rendezvényen praktikus tanácsokat kaphattak a résztvevők a digitális világ és az online tér veszélyeinek elhárítása, megelőzése vonatkozásában.

Az internet, a közösségi média számos módon alakította át az életünket. Az állandó online lét, a folyamatos technológiai fejlődés – mint például a mesterséges intelligencia, virtuális valóság vagy a humán-gép interfész – sokszor nem várt kockázatokat rejt magában. Bár az internet 30, a közösségi oldalak pedig közel 20 éve velünk vannak, még mindig nem alakultak ki azok az ösztönös védekezési mechanizmusok, amelyek a természetben is a túlélést segítették az evolúció során. Sokszor bele sem gondolunk, mennyire védtelenek és kiszolgáltatottak vagyunk a digitális térben.

Hogyan védekezzünk az online zaklatással szemben? Hogyan védjük magunkat és személyes adatainkat, magánszféránkat a neten? Hogyan befolyásolnak a közösségi oldalak, mint a Facebook vagy TikTok? Az előadáson ezen kérések mentén, számos gyakorlati példával alátámasztva adott ötleteket, instrukciókat és osztotta meg javaslatait a szakértő. Számos veszélyre hívta fel a figyelmet az előadó és azok megelőzésének eszközeit hozta példának annak érdekében, hogy képesek legyünk a kiberteret megbízható környezetté alakítani.

A közvetlen és gyakorlatias ötletekben gazdag, humorral színesített előadást követően vendégeink kérdéseire is választ adott a szakértő.