Olvasási idő: 1 perc

Az elmúlt években a covid-járvány okozta termelési válság és a napjainkban zajló orosz-ukrán háború együttesen változtatták meg az európai klímapolitikát, hangsúlyeltolódást eredményezve a klímavédelmi prioritásokban.

Kedden este tartotta következő nyilvános rendezvényét az MCC nyíregyházi képzési központja, ahol a klímavédelem és energiapolitika aktuális kérdései kerültek fókuszba.

A rendezvényen Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója tudományos igényességgel mutatta be az energiaválság, valamint az orosz-ukrán háború aktuális hatásait az európai folyamatokra. Betekintést kaphattunk a háborút megelőző időszak klímavédelmi törekvéseibe, s abba is, miként változtatta meg ezt a covid-járványt követő termelési válság, a nemzetközi konfliktus, s az erre adott európai válaszok.

Pontos képet kaphattunk a fosszilis erőforrások újbóli térnyeréséről, az energiaárak emelkedésének geopolitikai, gazdasági okairól, valamint a 2023-ban várható trendek is prognosztizálásra kerültek.

Az előadás végén mindenki feltehette kérdéseit, melynek eredményeként egy inspiráló szellemi párbeszéd alakult ki az előadó és a hallgatóság között.